Tutkijat uskovat: tässä on autosi seuraava polttoaine?

Discovery News kirjoittaa, että tulevaisuudessa saatamme tankata autoomme merilevästä tuotettua polttoainetta.

Biopolttoaineiden käyttö tulee lisääntymään autoissa lähivuosina ja markkinoilta löytyy jo nyt autoja, joiden polttoainejärjestelmä kestää hyvin etanolia.

EU:n tavoitteena on, että 10 prosenttia autojen käyttämästä polttoaineesta olisi uusiutuvista energialähteistä vuoteen 2020 mennessä. Suomessa tavoitteena on, että osuus olisi 20 prosenttia kymmenen vuoden päästä.

Tällä hetkellä biopolttoainetta valmistetaan muun muassa maissista, sokeriruokosta ja öljypalmusta, mutta tulevaisuudessa sitä saatetaan tuottaa merilevästä. Näin uskovat walesilaisen Aberystwyth yliopiston tutkijat.

Nykyiset biopolttoaineet vaativat muun muassa paljon vettä kasvaakseen ja vievät viljelyspinta-alaa ihmisille tarkoitetulta ravinnolta, mikä lisää nälänhätää entisestään. Merilevään nämä ongelmat eivät päde.

– Meressä kasvaa paljon merilevää, jota emme käytä mihinkään, eikä se vie viljelytilaa muilta kasveilta, sanoo Jessica Adams Aberystwythin yliopistosta.

– Merilevä myös kasvaa kymmenen kertaa nopeammin kuin tavalliset viljelykasvit, hän jatkaa.

Tällä hetkellä tuotanto ei ole vielä taloudellisesti kannattavaa, mutta esimerkiksi öljyn jatkuvasti nouseva hinta saattaa muuttaa tilannetta.

Lue alkuperäinen uutinen täältä.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Vihreä Lanka.

Lähde: Discovery News

Kuvat: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja