Mainos

Tutkijat uskovat Linnunradan pursuavan planeettoja

Oma galaksimme Linnunrata sisältää huomattavasti enemmän planeettoja mitä tähän asti on arveltu - jopa enemmän kuin tähtiä. Näin arvioi Nature-lehdessä vastikään julkaistu tutkimus.

– Aiemmin luulimme että Maa olisi ainutlaatuinen galaksissamme. Nyt näyttää siltä, että Linnunradalla tähtiään kiertää miljardeja samankokoisia planeettoja, sanoo professori Daniel Kubas.

Kubasin ryhmä perustaa arvionsa kuusivuotiseen tutkimukseen, jonka aikana he etsivät aurinkokuntamme ulkopuolisia planeettoja niin sanotun mikrolinssi -ilmiön avulla. Siinä tarkastellaan, miten tähden ja sitä kiertävän planeetan yhdistetyt painovoimakentät voimistavat takanaan olevan toisen tähden valoa, kuin linssin tavoin.

Tutkijat laskivat, että planeettoja voisi olla jopa 1,6 kertaa niin paljon kuin tähtiä, ja että pienet planeetat ovat todennäköisesti yleisempiä kuin jättiläiset.

Yleensä planeettoja on etsitty joko tarkkailemalla niiden vaikutusta emotähtensä liikkeeseen tai sitä, himmentääkö tähden ohi kulkeva planeetta sen valoa. Mikrolinssi-menetelmän tärkeä etu on se, että sen avulla on mahdollista havaita helpommin pieniä planeettoja.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.