Tutkijat: Haavisto ja Niinistö varovaisia vallan venyttämisessä

Presidenttiehdokkaat Pekka Haavisto (vihr) ja Sauli Niinistö (kok) ovat suhtautuneet varovaisesti presidentin valtaoikeuksien ylittämiseen, katsoo oikeustieteen emeritusprofessori Antero Jyränki.

Jyrängin mukaan lähinnä Niinistön väläyttelemä "Mäntyniemen iltakoulu" voisi ylittää valtuuksien rajat, jos siitä tehtäisiin säännöllinen, valtioneuvoston iltakoulun kanssa kilpaileva areena.

Sen sijaan jo presidenttikisasta pudonnut Paavo Väyrynen (kesk) pyrki tutkijan mukaan venyttämään valtaoikeuksia. Väyrynen uumoili muun muassa, että voisi tarvittaessa presidenttinä hidastaa kuntauudistuksen etenemistä.

Jyränki ja professori Jaakko Husa esittelivät torstaina uutta kirjaansa Valtiosääntöoikeus, jossa pohditaan muun muassa presidentin kapenevia valtaoikeuksia.

Husan mukaan vallan rajallisuus ei näy vaalikampanjoinnissa, jossa ehdokkaat joutuvat ottamaan kantaa lukemattomiin presidentin ulottumattomissa oleviin asioihin.

– Vaalikeskustelu etenee BB- tai visailutyyppisellä logiikalla. Jos joku istuu ihan hiljaa ja sanoo, että perustuslaissa sanotaan näin, se näyttää ihan tyhmältä julkisuudessa, Husa toteaa.

Tutkijoiden mukaan yksi syyllinen sivuraiteilla harhailuun on media.

– Esitetään kysymyksiä, jotka muodollisesti liikkuvat arvojohtajuussateenvarjon alla, usein kysymykset ovat totaalisesti presidentin toimivallan ulkopuolella, Jyränki sanoo.

Valta vähenee jälleen

Presidentin merkittävimmät valtaoikeudet liittyvät ulkopolitiikkaan. Lisäksi hänellä on valtaa sotilaskäskyasioissa ja nimityksissä. Muita valtuuksia, kuten armahdusoikeutta, tutkijat kutsuvat reservivaltuuksiksi, sillä niitä käytetään vain poikkeustilanteissa.

Tulevalla presidentillä on jälleen vähemmän valtaa kuin edeltäjällään. Esimerkiksi Suomen edustaminen EU:ssa on maaliskuussa voimaan tulevan perustuslain mukaan pääministerin tehtävä.

Lainoppineet ovat erimielisiä siitä, kuinka omaehtoista ulkopolitiikkaa presidentti voi tehdä. Jyrängin ja Husan mukaan presidentin kanslialla on liian pienet resurssit oman linjan vetämiseen. Kirjaa kommentoinut ex-oikeusasiamies Jacob Södermanin on eri mieltä.

– Jos presidentillä on kokemusta, hän osaa lukea kansainvälisiä lehtiä ja saa kaikki raportit, kyllä muutamalla lyhyellä lauseellakin muuttaa ulkopolitiikkaa, Söderman uskoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat