Mainos

Tutkijat: H5N1-virus vastustuskykyinen lääkkeelle

Muun muassa lintuinfluenssan hoidossa käytettävän Tamiflu-lääkkeen pelätään menettäneen tehoaan.

Oxfordin yliopiston tutkijoiden mukaan ihmisille vaarallinen H5N1-virus on kehittänyt Tamiflulle vastustuskykyisen muodon. Tutkijat pelkäävätkin, että lääke on menettänyt tehoaan influenssan oireiden lievittämisessä.

Tutkijat kertovat kahden Vietnamissa lintuinfluenssaan sairastuneen henkilön menehtyneen Tamiflu-hoidosta huolimatta.Tähän mennessä lintuinfluenssaan on kuollut noin 70 ihmistä Aasiassa.

H5N1-intuinfluenssaviruksen aiheuttama epidemia puhkesi vuoden 2003 lopulla Kaakkois- ja Itä-Aasian siipikarjassa.

Virusta ei ole todettu Suomessa eikä sen lähialueilla. Lähimmät tautitapaukset siipikarjassa ja eräillä vesilintulajeilla on todettu lähinnä Itä-Euroopassa, mutta toistaiseksi Euroopassa H5N1-viruksen ei ole todettu tarttuneen ihmiseen.

Ihminen voi saada lintuinfluenssatartunnan kosketeltuaan paljain käsin sairastunutta lintua tai sen eritteitä.

WHO: Tamiflun tehottomuudesta ei vielä hälyttäviä merkkejä

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ei ole vielä olemassa hälyttäviä merkkejä siitä, että influenssalääke Tamiflu ei enää tehoaisi lintuinfluenssan ihmisellekin vaaralliseen H5N1-tyyppiin.

WHO:n maailmanlaajuisen lintuinfluenssaohjelman tutkija Keiji Fukuda korostaa, että taudeissa ilmenee aina jossain määrin vastustuskykyisyyttä tehokkaitakin lääkkeitä vastaan.

- Kun käytetään mitä tahansa antibioottia tai antiviraalista lääkettä, on odotettavissa, että sille kehittyy myös tietty vastustuskyky. Vastustuskyvyn havaitseminen ei siis sinänsä ole yllättävää tai hälyttävää, Fukuda sanoo.

- Kriittinen kysymys on se, käytämmekö lääkkeitä tavalla, joka itse asiassa lisää taudin vastustuskykyisyyttä, Fukuda sanoo.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 22.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.