Tutkija: Hyttysten katoaminen pelastaisi monia ihmisiä

Onko hyttysistä oikeasti mitään hyötyä? Tätä on moni miettinyt yön pitkinä tunteina, kun paukamien aiheuttama kutina pitää hereillä ja pakottaa raapimaan maanisesti.

- Sanotaan näin, että ei siinä mitään draamaattista tapahtuisi jos hyttyset maailmasta häviäisivät. Pikemminkin monia ihmisiä pelastuisi, jos hyttysten avulla leviävät taudit katoaisivat, Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Jaakko Kullberg toteaa.

Jos hyttysillä ei kerran ole merkittävää roolia luonnon kiertokulussa, miksi niiden hävittämiseksi tai niiden aiheuttaman kutinan poistamiseksi ei ole vieläkään keksitty toimivaa ratkaisua?

- On paljon helpompaa käydä avaruudessa ja valloittaa kuu, kuin keksiä hyttynen, jonka purema ei aiheuta kutinaa. Tämä johtuu siitä, että ihminen on se, joka aiheuttaa kutinareaktion, Kullberg selventää.

Kutina alkaa kun hyttynen vapauttaa imukärsästään ihmiseen verta ohentavaa ainetta. Aine auttaa veren imemisessä, sillä veri alkaa muuten nopeasti hyytyä.

- Kyseessähän on allerginen reaktio. Jotkut ovat herkempiä hyttysen erittämälle aineelle kuin toiset, Kullberg jatkaa.

Kutina vaivaa siistiä sisätyöläistä

Kullberg uskoo, että kutinasta ja hyttysen pureman aiheuttamista paukamista kärsitään nykyään enemmän kuin ennen.

- Ihmiset ovat erkaantuneet luonnosta. Ennen tehtiin töitä ulkona ja liikuttiin metsissä, jolloin hyttysten pistoihin syntyi nopeasti vastustuskyky. Nykyään kaikki on niin kliiniä ja puhdasta, että elimistö reagoi heti, jos jotakin vierasta ilmestyy.

Tätä juttua kirjoittaessa olen raapinut yhden viikonlopun aikana tulleen paukaman vereslihalle. Pohjettani koristaa lisäksi neljä kovaa kohollaan olevaa pattia, kolme pienempää nyppyä ja jalkapöydän päällä komeilee kohouma, jonka "herkkuna" keikkuu valkoinen erittävä pampula.

Mökkireissulla terassilla paloi jatkuvasti hyttyskiekura, mutta mitään hyötyä siitä ei selvistäkään ollut. Entä jos olisin laittanut terassille verisen hirvenraadon tai vaikka herkullisen, verisen pihvin?

- Ne hyttyset olisivat silti olleet kimpussasi. Hyttysiä houkuttavat ihmisen lämpö ja haju. Ei sellaista irtoa hyvästä pihvistäkään, Kullberg naurahtaa.

Antaisiko imeä vai pitäisikö läimästä?

"Anna imeä vaan kylläiseksi, niin ei ala kutittaa". Hyttysiin liittyviä ohjeistuksia on pilvin pimein, mutta onko tästäkään neuvosta mitään hyötyä?

Kullbergin mukaan on aivan sama kuinka kauan hyttynen ehtii imeä. Jos kutinareaktio tulee, se on tullakseen.

- Jos sen läiskäisee kuoliaaksi, niin eipä sitten pääse ainakaan lisääntymään, Kullberg neuvoo.

Kullbergin mukaan normaaleissa olosuhteissa hyttysenpuremat paranevat muutamassa päivässä, mutta helteet hidastavat paranemista.

- Se on tämä kuumuus, joka lisää tulehtumisriskiä. Pieni hyttysen aiheuttama pistoskin tulehtuu helposti, jolloin paraneminen hidastuu ja kutinaa voi kestää pari viikkoakin.

Hydrokortisonista ja antihistamiinista apua

Meilahden Iho- ja allergiasairaalan erikoistuva lääkäri Alexander Salavan mukaan toiset voivat joutua myös kutina - raapimis -kierteeseen, jolloin on kyseessä niin sanottu kyhmykutina.

- Patista tulee sinipunainen ja kohonnut ja se kutisee kovasti useitakin viikkoja.

Salavan mukaan hyttysten puremista aiheutavia reaktioita on kahdenlaisia:

- Tavallisesti syntyy nokkosihottuman näköinen pieni paukama noin puolen tunnin kuluttua hyttysen puremisesta, mutta joillakin ihmisillä tulee niin sanottu viivästynyt reaktio, joka aiheuttaa syvemmän paukaman.

Salavan mukaan kutinaan voi auttaa suun kautta otettava antihistamiini ja vahvat kortisonivoiteet.

- Käsikauppavoiteista ei juurikaan ole hyötyä, vaan pitää pyytää lääkäriltä resepti vahvempaan voiteeseen.

Raapimista Salava ei suosittele, sillä se vain lisää kutinaa.

- Mutta ei raapiminen vaarallistakaan ole.

Lue myös:

    Uusimmat