Mainos

Tutkija: Emun hyödyt ja haitat melko pienet

Euroopan rahaliiton kannatus ja vastustus pohjaa tutkija Pekka Alajääskön mukaan muihin kuin taloudellisiin perusteisiin. Emun hyödyt ja haitat ovat verrattain pienet.

Tutkija Pekka Alajääskö Valtion taloudellisesta tutkimuslaitoksesta selvitti Euroopan talous- ja rahaliittoa sekä talouksien häiriöalttiutta. Alajääskö pitää rahaliiton jäsenyydestä Suomelle koituvia hyötyjä ja haittoja suhteellisen pieninä.

Merkittävimmät hyödyt mutta myös haitat on liitetty siihen, ettei jäsenmaalla enää ole omaa rahapolitiikkaa.
-Vapaat kansainväliset pääomaliikkeet ovat käytännössä jo tehneet kansallisen kontrollin mahdottomaksi ja samalla pienentäneet kansallisen rahapolitiikan mahdollisuudet olemattomiin, hän toteaa tutkimuksessaan.

Vaikka Suomi ei olisikaan rahaliiton jäsen, Suomi joutuisi Alajääskön mukaan paljolti mukautumaan Emu-ryhmän politiikkaan, koska yli kolme neljäsosaa Suomen ulkomaankaupasta suuntautuu muihin EU-maihin.

Talouksien häiriöalttiustutkimusten pohjalta Alajääskö katsoo, ettei Suomella olisi ylivoimaisia vaikeuksia osallistua rahapoliittisiin ratkaisuihin, joissa enemmistö EU:n jäsenmaista on mukana.
-Suomen talouden vaihtelut eivät pitkällä aikavälillä ole olleet merkittävästi suurempia kuin muissa pienissä EU-maissa. On myös ilmeistä, että talouspolitiikan ympäristön muutos pienentää vaihteluita, hän sanoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.