Turussa on sekä asunnon ostajan että vuokralaisen markkinat

Turussa vallitsee tuoreen tutkimuksen mukaan asukkaan markkinat olipa kysymys vuokralla asumisesta tai oman asunnon ostamisesta.

Turun kauppakorkeakoulun tutkija Asko Miettilä arvioi Turun asuntomarkkinat vuosituhannen vaihteessa -tutkimuksessaan, että asuntojen hinnat ovat Turussa kehittyneet muita kasvukeskuksia ja suuria kaupunkeja maltillisemmin.

Hänen mukaansa Turku on ollut pitkän aikavälin asuntosijoittajalle erittäin hyvä kohde. Kerrostalohuoneistojen keskihinnat ovat Turussa lähellä koko Suomen keskihintoja, vaikka Turku on mittakaavassamme suuri kaupunki.

Miettilä listaa monia syitä maltilliselle hintakehitykselle. -Turkuun muuttajista valtaosa on ollut opiskelijoita ja työttömiä. Ostovoima on pieni ja työttömyys suuri. Rakentaminen on kuitenkin ollut 1990-luvun lamasta alkaen varsin vilkasta.

Tutkimuksen mukaan Turun seudun asuntokanta on nyt niin suuri, että mittavia lisärakentamisen kohteita ei varsinkaan lähellä suhdanne- ja kustannushuippua ole.

-Eri asia on peruskorjaukset, jotka ovat välttämättömiä. Lisäksi kaavavarantoa on tietysti hyvä olla valmiudessa, muistuttaa Miettilä.

Helsingin seutu näyttää hinnoille suunnan

Asuntojen hintojen voimakas nousu päättyi tutkimuksen mukaan vuoden 2000 alkupuolella lähes kaikissa suuremmissa kaupungeissa.

-Kehityksen suuntaa arvioitaessa tulee seurata erityisesti Helsingin ja muiden suurempien pääkaupunkiseutujen kuntien hintojen kehitystä.

-Hinnat seuraavat pienemmissä kunnissa yleensä näitä pienellä aikaviiveellä. Lisäksi pienemmissä kunnissa hintojen nousut ja laskut ovat vastaavasti maltillisempia kuin pääkaupunkiseudulla.

Miettilä pitää huomionarvoisena sitä, että useissa seutukunnissa tai yksittäisissä kaupungeissa on reaalisesti tapahtunut jopa hinnan laskua tai jämähtämistä 1990-luvun laman tasolle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja