Turun kouluruokailut seisauttanut ammattiliitto harkitsee uusia työtaistelutoimia – neuvottelut päättyivät tuloksettomina

Ammattiliitto Jyty valmistautuu uusiin työtaistelutoimiin kiistassa, joka liittyy Turun kaupungin lähes kokonaan omistaman Arkean työehtoihin.

Uusien toimien laajuudesta tai ajankohdasta ei ole vielä tietoa. Liitto aikoo pohtia niitä keskiviikkona tai torstaina. Työtaistelutoimia ei ole kuitenkaan tarkoitus laajentaa muihin yrityksiin, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki kertoi STT:lle.

–  On turha kurittaa muita kuin Arkean parissa olevia, koska muista yrityksistä ei ole tullut ilmoituksia vastaavasta sopimusshoppailusta työehtojen heikentämiseksi.

Jyty ja sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) järjestivät viime viikolla kolmipäiväisen lakon, jonka myötä kaupungin päiväkoteihin ja kouluihin ei toimitettu lämmintä ruokaa.

Jyty aikoo keskustella uusistakin toimista yhdessä JHL:n kanssa. Myös JHL on kertonut olevansa valmis laajentamaan työtaistelua.

Tuoreet neuvottelut ohi tuloksetta

Ammattiliitot protestoivat Arkean päätöstä vaihtaa yli tuhannen työntekijän työehtosopimukset halvempiin. Liittojen mukaan työntekijöiden kokonaisansiot voivat tippua kymmenillä prosenteilla.

Osapuolet tapasivat tiistaina, mutta neuvottelut eivät johtaneet tulokseen. Uusista neuvotteluista ei ole sovittu.

Jyty ja JHL syyttivät tiistain neuvottelujen jälkeen omissa tiedotteissaan Arkeaa neuvotteluhaluttomuudesta. Arkea puolestaan tiedotti, että se on valmis pitämään työntekijöiden peruspalkat ennallaan työehtosopimusmuutoksen yhteydessä.

–  Järjestöt eivät tunnu ymmärtävän yhtiön todellista tilannetta ja sitä, että on tehtävä vaikeitakin ratkaisuja työpaikkojen säilyttämiseksi, Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi kertoi tiedotteessa.

Neuvotteluissa Jytyä edustanut alueasiamies Kimmo Hollmén syytti silti Arkeaa siitä, että työntekijöiden kokonaisansiot laskisivat sopimusvaihdoksen myötä.

–  Jos uuden työehtosopimuksen myötä kaikki mahdolliset lisät poistuvat, niin realistisesti ansiot pienenevät, hän sanoi STT:lle.

Juttua täydennetty kello 17.56.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja