Turku poistaa Leninin rintakuvan kaupungin keskustasta

Turun kaupunki poistaa V.I. Leninin rintakuvan kaupungin keskustasta. Rintakuva poistetaan, koska se on herättänyt kaupunkilaisissa ja mediassa toistuvasti keskustelua Venäjän Ukrainaan kohdistamien sotatoimien vuoksi.

Leninin rintakuva, jalusta ja muistolaatta poistetaan Aurakadulta kaupungin tiedotteen mukaan mahdollisimman pian.

Turun pormestarin Minna Arven mukaan Leninin muistomerkki ei sinänsä ole uhka kenellekään, mutta se ei ole ideologialtaan Turun kaupungin arvojen mukainen.

Leninin rintakuva kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan. Julkinen taide, Leninin rintakuva mukaan lukien, liitettiin Turun kaupungin taidekokoelmaan 1990-luvulla ulkoveistosten kuntokartoituksen myötä.

Leninin muistomerkki jalustoineen ja muistolaattoineen dokumentoidaan ja tallennetaan museopalveluiden säilytystiloihin museolakia noudattaen. Museolaki suojaa kulttuuriomaisuutta.

Rintakuvan on tehnyt venäläinen kuvanveistäjä Mihail Anikusin, ja se oli Leningradin kaupungin lahja Turulle vuodelta 1977. Pronssiveistokseen liittyy erillinen Tauno Torpon suunnittelema muistolaatta Leninin asumisesta muistomerkin viereisessä talossa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja