Turkki varoittaa, että Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi vie vielä ainakin puoli vuotta

Saako USA Turkin hyväksymään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet hävittäjäkaupoilla? Asiantuntija arvioi 8:26
Katso myös: Saako USA Turkin hyväksymään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet hävittäjäkaupoilla? Näin arvioi Risto E. J. Penttilä.

Turkin presidentin tiedottajan mukaan Ruotsin parlamentin on ensin tehtävä vaadittuja lakimuutoksia, jotta Turkin parlamentti voisi ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Turkin parlamentti ei voi vielä ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyyttä, kertoi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tiedottaja Ibrahim Kalin lauantaina.

Kalinin mukaan Ruotsin parlamentin on ensin tehtävä vaadittuja lakimuutoksia, jotta Turkin parlamentti voisi ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyyden. Kalin arvioi Ruotsin lakimuutoksissa kestävän ainakin kuusi kuukautta.

Turkki on asettanut sekä Suomelle että Ruotsille useita vaatimuksia ehdoksi maiden Nato-jäsenyyksien ratifioinnille.

Turkki on vaatinut Ruotsilta muun muassa terrorilakien tiukentamista. Ruotsi hyväksyi viime vuonna perustuslain muutoksen, joka mahdollistaa terrorilakien tiukentamisen.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät vielä ole ratifioineet Ruotsin ja Suomen jäsenyyttä. Unkari on luvannut hoitaa ratifioinnin helmikuun alussa.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterin lauantaina julkaisemassa haastattelussa uskovansa, että Nato-jäsenyyksien ratifioinnissa on odotettava Turkin vaalien jälkeiseen aikaan.

Haavisto: Kaksi aikaikkunaa

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa viime viikolla, että Turkin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnille olisi kaksi "aikaikkunaa". Toinen olisi helmi-maaliskuussa eli hyvissä ajoin ennen Turkissa kesäkuussa järjestettäviä vaaleja. Toinen olisi ennen heinäkuun Nato-huippukokousta.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät vielä ole ratifioineet Ruotsin ja Suomen jäsenyyttä. Unkari on luvannut hoitaa ratifioinnin helmikuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat