Mainos

Turkin pääministeri: Vaalien voittajasta ei epäselvyyttä

 Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu on julistanut AKP-puolueen voittaneen maan parlamenttivaalit selvästi. Pääministeri sanoi AKP:n päämajassa Ankarassa pitämässään puheessa aikovansa varmistaa kaikin keinoin, ettei Turkin "poliittista vakautta" uhata.

– Kenenkään ei pidä yrittää rakentaa voittoa vaaleista, jotka he ovat hävinneet, Davutoglu totesi puheessaan viitaten kannatustaan kasvattaneisiin muihin puolueisiin.

Turkkia vuosia hallinneen konservatiivisen AKP:n yksinvalta näytti kaatuvan eilisissä vaaleissa. AKP voitti vaalit, mutta keräsi äänistä vain 41 prosenttia. Tällä tuloksella puolue joutunee muodostamaan koalitiohallituksen ensi kertaa vallassa olonsa aikana.

Koalitioneuvotteluista odotetaan hankalia, ja jopa uusia ennenaikaisia vaaleja on jo ehditty veikkailla, vaikka neuvottelut hallituksesta eivät ole edes alkaneet.

Vaaleissa toiseksi tullut kemalistinen oppositiopuolue CHP totesi jo, ettei aio koalitioon AKP:n kanssa.

AKP:llä kumppanit vähissä 

Nationalistisen MHP-puolueen johto ehti jo nähdä vaalituloksen hieman toisin kuin "selvästä voitosta" puhunut pääministeri. MHP:n johtajan mukaan tulos on AKP:lle "lopun alkua". MHP sai vaaleissa äänistä noin 16 prosenttia, ja siitä veikkailtiin pitkään todennäköisintä koalitiokumppania AKP:lle. 

MHP:n johtaja Devlet Bahceli totesi kuitenkin, että Turkissa tulisi pitää uudet vaalit, jos AKP ei onnistu muodostamaan hallitusta muiden oppositiopuolueiden kanssa.

– Ensisijainen vaihtoehto olisi AKP:n ja HDP:n koalitio. Toinen vaihtoehto voisi olla AKP:n, CHP:n ja HDP:n hallitus. Jos nämä kaikki skenaariot kaatuvat, aikaistetut vaalit on pidettävä, Bahceli sanoi.

Kurditaustainen HDP, vaalien yllättäjä, sanoi tosin jo myös sulkeneensa pois mahdollisuuden koalitiosta AKP:n kanssa. Se nousi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi ja pääsi 12 prosentin äänisaaliilla parlamenttiin. Vaalitulos on HDP:n johdon mukaan täystyrmäys Erdoganin ajamalle presidentin valta-aseman kasvattamiselle.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.