Mainos

Tupakoivat naiset tarvitsevat antibiootteja tuplasti

Suomalainen yhdeksän vuoden seurantatutkimus osoittaa, että tupakointi kaksinkertaistaa antibioottien käytön. Infektioiden hoitoon olisi tutkijoiden mukaan hyvä yhdistää myös tupakasta vierottamisen ohjaus ja hoito.

Tutkimuksen tulosten mukaan vähintään 12 vuotta 20 savuketta päivässä tupakoineet naiset ostivat yli kaksinkertaisen määrän antibiootteja tupakoimattomiin verrattuna. Pitkään tupakoivilla miehillä antibioottien käyttö oli myös lisääntynyt, mutta hieman vähemmän kuin naisilla.

Tupakointiin liittyy myös runsaampi alkoholinkäyttö, ylipaino, vähentynyt liikunnallinen aktiviteetti, hengästyminen ja heikentynyt tyytyväisyys elämään. Tupakoivat kuuluvat tupakoimattomia useammin alempaan sosiaaliluokkaan, tekevät raskasta ruumiillista työtä ja siirtyvät useammin työkyvyttömyyseläkkeelle. Antibioottien lisääntynyt käyttö pitkään tupakoineilla säilyi näiden tekijöiden vakioimisenkin jälkeen, tutkimuksesta tiedottava Kela kertoo.

Tupakointi lisää merkittävästi sairastumista ja ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen todennäköisyyttä. Infektiotaudit ovat yleisimpiä syitä terveydenhuoltoon hakeutumiseen. Antibioottihoitoa vaativat infektiotaudit edellyttävät usein myös sairauslomaa ja heikentävät työkykyä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.