Mainos

Tupakkatehtaat ovat korvausvelvollisia

Helsingin hovioikeuden mukaan tupakkatehtaat ovat korvausvelvollisia tupakan aiheuttamista vahingoista. Helsingin hovioikeus on hylännyt useimmat valitukset nk. tupakkaoikeudenkäynnissä, joten käräjäoikeuden tuomio asiassa jää pääosin voimaan.

Hovioikeus piti voimassa Helsingin käräjäoikeuden päätöksen, jolla hylättiin professori Ismo Virtasta vastaan nostetut syytteet perättömästä lausumasta. Hovioikeus kuitenkin katsoi Virtasen syyllistyneen kahteen veropetokseen. Rikoksista Virtanen määrättiin maksamaan sakkoa yhteensä 12500 markkaa. Lisäksi Virtasen on suoritettava Uudenmaan lääniverovirastolle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista 14000 markkaa.

Koska Virtasta vastaan tehdyt valitukset perättömästä lausumasta hylättiin, määrättiin asianomistajat Lulu Aho ja Asko Aho korvaamaan yhteisvastuullisesti asiamiestensä, professori Erkki Aurejärven ja asianajaja Heikki Salon kanssa Virtaselle oikeudenkäyntikuluista hovioikeudessa 235288 markkaa. Lisäksi Ahot ja Aurejärvi sekä Salo joutuvat yhteisvastuullisesti korvaamaan Virtasen oikeudenkäyntikuluja käräjäoikeudesta 88816 markkaa, mihin lisätään viivästyskorkoa.

Syöpälausunto ja veropetos

Hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden päätöksen, jonka mukaan Ismo Virtanen lausui alioikeudessa vain oman tiedemiehen mielipiteensä siitä, ettei hänen mukaansa tupakka ole ainoa ja yksiselitteinen syy erilaisiin syöpätauteihin. Virtanen ei salannut jutussa omaa kantaansa eikä hän siteerannut väärin niitä alan tutkimuksia, joissa ei ole selvästi löydetty tupakan ja syövän välistä syy-yhteyttä. Asianomistajat pitivät Virtasen lausuntoa ratkaisevana, kun syöpään sairastuneen eläkeläisen ja hänen perheensä vahingonkorvauskanne Suomen Tupakkaa ja Rettigiä vastaan hylättiin alioikeudessa vuonna 1992.

Hovioikeus sitä vastoin tuomitsi Virtasen kahdesta veropetoksesta. Tuomion mukaan hän ei ollut ilmoittanut yli 200000 markan palkkioitaan tupakkateollisuudelta ajoissa verottajalle. Asian tultua ilmi Virtanen on maksanut verorästinsä takaisin verottajalle, mutta tämä ei poistanut rikosvastuuta. Käräjäoikeus hylkäsi asiassa syytteet törkeistä veropetoksista. Virtanen ilmoitti luottaneensa tupakkateollisuuden lakimiehen neuvoihin veroasioissa, eikä ollut tästä syystä ilmoittanut palkkioitaan verottajalle ajoissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.