Tupakkakielto lisännee nuuskan käyttöä

Työterveyslaitoksen mukaan etenkin nuorten miesten nuuskaaminen voi yleistyä, kun tupakointi useimmissa ravintoloissa on kielletty.

Tupakoinnin rajoittaminen saattaa lisätä nuuskan käyttöä. Näin on aiemmin käynyt esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Työterveyslaitoksen mukaan etenkin nuorten miesten nuuskaaminen voi yleistyä, kun tupakointi useimmissa ravintoloissa on kielletty.

- Paineita nuuskan käytön lisääntymiseen on varmasti, kun tupakkakiellot tiukentuvat, sanoo professori Kari ReijulaTyöterveyslaitoksesta.

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti puolestaan arvioi, että ravintoloiden tupakointikielto lisää käyttöä ainakin niillä ihmisillä, jotka ovat aiemmin tottuneet nuuskaamaan.

- Kenelläkään ei ole vielä tarkkaa tilastotietoa siitä, onko nuuskaaminen lisääntynyt uuden tupakkalain seurauksena, Rautalahti kertoo.

Nuuskaaminen on toistaiseksi melko harvinaista naapurimaihin verrattuna, sillä työikäisistä miehistä vain viisi prosenttia käyttää nuuskaa joko päivittäin tai satunnaisesti.

Terveyshaittojen vuoksi sosiaali- ja terveysministeriö toivoo, että tupakoinnin vähentyessä ihmiset löytäisivät korvaavat tuotteet, kuten esimerkiksi nikotiinipurukumit ja -laastarit.

Ruotsi on ainoa EU-maa, jossa nuuskan myynti on sallittua. Suomessa myynti kiellettiin vuonna 1995. Monissa kaupungeissa nuuskaa voi yhä ostaa "tiskin alta", mutta poliisi on puuttunut laittomaan kauppaan viime vuosina aiempaa tehokkaammin.

Nettikauppa rehottaa

Vaikka nuuskaa tuodaankin runsaasti Ruotsista, yksi käyttöä lisäävä tekijä voi olla ripeästi kasvava nettikauppa. Tulli on havainnut lisääntyneet nuuskalähetykset länsinaapurista.

Maahantuonnissa ei ole rajoitusta, kun nuuska on tarkoitettu omaan käyttöön. Tullin mukaan kohtuullinen määrä voisi tarkoittaa noin sataa purkkia.

Nettikaupassa piilee kuitenkin omat monimutkaisuutensa. Eteläisen tullipiirin ylitarkastaja Minna Reijosen mukaan myyjän tulee maksaa verot ainoastaan, jos kyseessä on kaukomyynti. Muussa tapauksessa ostajan tulisi maksaa nuuskastaan tuntuvat verot, jolloin hinta saattaa muodostua yllättävän korkeaksi.

- Kuluttajan tulisi ottaa selville, onko myynti sellaista, että tuleeko yksityisestä verovelvollinen. Yksityisestä voisi tulla verovelvollinen, jos se ei ole kaukomyyntiä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat