Tupakka tappaa kirjaimellisesti – ja alkoholilla on osuutta asiaan

Vuonna 2012 tulipaloissa on kuollut ennakkotietojen mukaan 40 ihmistä. Yleisimmät tunnistetut kuolemaan johtaneen palon syttymissyyt ovat tupakka, tulentekovälineet ja kynttilät. Tyypillinen palokuollut on keski-ikäinen mies.

SPEKin seurannan mukaan vuoden 2012 ensimmäisen puoliskon aikana tulipaloissa on kuollut 40 henkilöä. Heistä 30 oli miehiä. Menehtyneistä 21 on ollut iältään 25-64-vuotiaita. Yli 65-vuotiaita on kuollut 11.

Viime vuosina ikäihmisten osuus palokuolemissa on ollut nouseva, mutta tänä vuonna heitä on tulipaloissa kuollut keski-ikäisiin verrattuna vähemmän. Ikäihmisten osuus palokuolleista on edelleen suurempi kuin heidän osuutensa väestöstä.

Asuinrakennuksissa paloja on ollut yhteensä noin 1700. Tiedot perustuvat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön seurantaan.

Tupakka tappaa kirjaimellisesti

Tupakoinnin aiheuttamissa paloissa on kuollut 11 henkilöä. Tulentekovälineistä sekä kynttilöistä ja vastaavista johtuneissa paloissa on kuollut viisi ihmistä. Keskeinen tekijä niin kuolemaan johtaneissa kuin muissakin tulipaloissa on ihmisten huolimattomuus tulenkäytössä. Alkoholilla arvioidaan olevan osuutta noin 70 prosentissa tapauksista.

Kuolemaan johtaneista tulipaloista omakotitaloissa syttyi 20, kerrostaloissa 13 ja rivitaloissa 4. Omakotitaloissa palokuoleman riski on huomattava siihen nähden, että suomalaisista noin 41 prosenttia asuu omakotitaloissa, 44 prosenttia kerrostaloissa.

Täällä eniten kuolemaan johtaneita tulipaloja

Maakunnista väkilukuun suhteuttaen tänä vuonna palokuolemia on ollut eniten Pohjois-Savossa, Varsinais-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla. Vuosittainen vaihtelu alueiden välillä on kuitenkin suurta. Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Varsinais-Suomessa on vuosien 2010-2012 aikana ollut koko maahan verrattuna suhteellisen paljon palokuolemia.

Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolemia oli 35, toissa vuonna 41 ja vuonna 2009 43 henkilöä. Viime vuosi oli palokuolemien suhteen poikkeuksellisen hyvä, mutta palokuolemissa ei ole päästy sisäisen turvallisuuden ohjelman mukaiseen vähenemiseen.

Valtaosa palokuolemista tapahtuu asunnoissa. Tänä vuonna on tapahtunut noin 1700 asuinrakennuspaloa. Vapaa-ajanrakennuksissa tulipaloja on ollut yli 80.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat