Tuontihedelmien alkuperämaat usein väärin merkitty

Kuluttajan kannattaa suhtautua varauksin kauppojen ilmoittamiin kasvisten ja hedelmien alkuperämaihin. Erityisesti tuontihedelmissä virheitä on usein.

Seikka paljastui Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran viime keväänä tekemissä tarkastuksissa.

Eniten virheitä oli viinirypäleiden alkuperän ilmoittamisessa. Jopa liki joka kolmas kaupan antama tieto oli virheellinen. Omenoissa vastaavia virheitä löytyi joka neljännessä tutkitussa tapauksessa ja appelsiineissa joka seitsemännessä erässä.

Tarkastaja Mari Järvenmäen mukaan virheet johtuvat yleensä siitä, että hintalappu pidetään kaupassa entisellään, vaikka hedelmä- tai vihanneserä on uusi.

- Tuoretta tuotetta tulee yleensä uusi erä päivittäin, mutta uusi erä ei välttämättä tule samasta maasta kuin alkuperäinen erä, Järvenmäki selittää.

Järvenmäki korostaa, että alkuperämaa pitää vaihtaa aina kulloisenkin maan mukaiseksi.

- Tähän pitää kiinnittää enemmän huomiota. Hedelmä- ja vihannesosaston hoitajan pitäisi aina muistaa katsoa, että tänään tuli tämän maalaista tuotetta ja nyt tuolla hintalapussa lukee tuo maa, Järvenmäki toteaa.

Eviran mukaan vähiten puutteita oli suomalaisten tuotteiden alkuperämerkinnöissä.

Evira tutki liki 3900 kasvis- ja hedelmäerää. Lähes seitsemässä prosentissa eristä alkuperämaa oli virheellinen.Tarkastuksia tehtiin kaikissa kaupparyhmissä ja erikokoisissa kaupoissa.

Myyntikyltissä pitää ilmoittaa alkuperämaan koko nimi. Kyltissä saa olla vain yksi maa.

(MTV3 )

Lue myös:

    Uusimmat