Mainos

Tuomioja: Venäjällä nyt intressi ottaa Tshetshenia asialistalle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja uskoo, että Venäjällä on Moskovan dramaattisten tapahtumien jälkeen omakin intressi ottaa Tshetshenian kysymys esille EU-Venäjä-huippukokouksessa runsaan viikon päästä Brysselissä.

-Olen jokseenkin varma, että tässä tilanteessa myös nimenomaan Venäjä haluaa ottaa Tshetshenian kysymyksen esille EU:n kanssa. Aikaisemminhan se on ollut ehkä vähemmän halukas siihen, Tuomioja sanoi Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä tänään Helsingissä.

Tuomioja korosti, että Venäjälle ja kuten muillekin terrorismin kanssa tekemisiin joutuville maille on annettava tuki taistelussa sitä vastaan, mutta samalla on pidettävä esillä asian toinenkin puoli.

-Se on se, että Tshetshenian ongelmaan ei ole mitään kestävää sotilaallista ratkaisua, vaan poliittista ratkaisua tarvitaan.

Tuomioja korosti myös, että kaikessa toiminnassa terrorismia vastaan - "oli sitten kysymys tällä puolella Atlantia tai Atlantin toisella puolella tai missä tahansa" - on kunnioitettava perustavia ihmisoikeuksia, kansalaisvapauksia ja oikeusjärjestystä.

Pohjoismaiden neuvoston istuntoon osallistuneet ulkoministerit pitivät oman kokouksensa tänään. Esillä olivat muun muassa EU:n laajentuminen sekä siihen liittyvät Norjan ja Islannin kalastusongelmat, Naton tuleva huippukokous sekä Irakin tilanne.

Tshetshenian kysymykseen liittyvien kiistojen kanssa painiskelemaan joutunut Tanskan ulkoministeri peruutti tulonsa Helsinkiin.

Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh sanoi, että, terroristit tekivät Moskovan hyökkäyksellään karhunpalveluksen kaikille tshetsheeneille ja se pikemminkin vaikeuttaa edessä olevia keskusteluja poliittisen ratkaisun löytymiseksi.

-On tärkeää, että EU ja muut jatkavat keskustelua Venäjän kanssa tarpeesta löytää poliittinen ratkaisu ja tarpeesta toimia kansainvälisten sääntöjen mukaisesti. Samalla on tehtävä kaikki mahdollinen terrorismia ja terroristiryhmiä vastaan, Lindh sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.