Mainos

Tulviin ei luvassa helpotusta – Jalasjärvellä pahin tilanne

Äkilliset kesätulvat eivät tunnu helpottavan Pohjois-Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Paikoin jopa 150 millimetrin sateiden jäljiltä ovat virtaamat yhä nousussa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Satakunnan joissa.

– Viikonloppuna epävakainen sää jatkuu ja sadekuuroja tulee myös alueella. Runsaimmat sateet ovat siirtyneet Pohjois-Suomeen, mutta edelleen Keski-Suomessa voi sataa viikonlopun aikana ennusteiden mukaan 5-30 millimetriä. Runsaimmat sateet näyttäisivät ennusteiden mukaan osuvan länsirannikolle ja Tampereelta Kokkolaan ulottavalle alueelle, eivätkä näin tulva-alueille. Sateiden tarkkaa paikkaa ja määrää on kuitenkin vaikea ennustaa, kertoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Viimeisempien tietojen mukaan Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärvellä on tulvien suhteen pahin tilanne. Useita teitä on arvioiden mukaan poikki, eikä niiden avaamisesta ole tietoa. Isojoella on tulvinut lähinnä pelloille. Myös Kristiinankaupungin alueella on tulvinut.

– Meillä kävi onneksi niin hyvä tuuri, että luvatut rankkasateet kulkivat ohitse ja satoivat viime yönä Keski-Suomeen. Tämä alue olisi ollut pulassa, jos ne olisivat taas tulleet tänne, toteaa Pohjanmaan Ely-keskuksen vanhempi insinööri Mikko Vesaaja.

Sadevesi ei enää imeydy maahan

Viime yönä sateet tulivat Keski-Suomeen Päijänteen länsipuolelle. Multiassa ja Jämsässä havaittiin lähes 50 millimetrin, eli 5 senttimetrin sademääriä. Suomen Ympäristökeskus arvioi, että lähistöllä sadetta on kertynyt paikoin enemmänkin. Esimerkiksi Keuruulla ja Mänttä-Vilppulassa palokunta joutui tyhjentämään talojen ja teollisuuskiinteistöjen kellareita vedestä pitkin aamua.

Jalasjärvellä vesi on tänään ollut hiukan laskusuunnassa, mutta maaperä ei kestä vettä enää yhtään. Jos sataa, niin tilanne muuttuu jälleen pahemmaksi.

– Kaikki vesi, joka tulee taivaalta, nostaa vesien pintoja. Maaperä on niin märkä, että se ei kosteutta enää ime, Vesaaja kertoo.

Tulvavedet laskevat hitaasti. Kesken lomakauden Vesaaja on joutunut hälyttämään yhden lomalaisen töihin päivystämään Keski-Pohjanmaan tulvatilannetta.

– Minä en muista tällaista tilannetta omalta uraltani. Keskellä heinäkuuta vielä. Pelloilla on toki välillä tulvia, ja kevättulvat ovat aina erikseen, mutta on kyllä erikoista. En taida itsekään päästä tänään kesälomalle, Vesaaja miettii.

Seuraavalle viikolle on Karvianjoen alueelle sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle ennustettu vielä 40–80 millimetrin sateita. Tämä nostaa virtaamia vesistöissä selvästi.

Katso tästä Länsi-Suomen sääennuste viikonlopulle:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.