Mainos

Tulva on vaatinut jo yhdeksän uhria Tshekeissä

Tshekin tasavallan pääkaupungissa Prahassa on jo evakuoitu lähes 50 000 ihmistä tulvavesien tieltä. Koko maassa annettu kehotus jo 200 000 ihmiselle lähteä evakkoon.

Pelastustyöntekijät ovat kamppailleet koko päivän pelastaakseen Prahan vanhan kaupungin keskustan tulvavesiltä. Kaupungin läpi virtaavan Vltava-joen pinta on noussut seitsemän ja puoli metriä.

Arviolta 15 000 palomiestä, poliisia ja sotilasta on maan sisäministerin mukaan työskennellyt kellon ympäri katastrofin välttämiseksi Prahassa ja muualla Määrissä onnistuen pelastamaan 1000 ihmistä. Tulvan uhrien määrä on kuitenkin noussut jo yhdeksään.

Tshekin hallitus on julistanut Prahaan ja neljälle muulle alueelle poikkeustilan. Tulvia pahentaa se, että Prahan eteläpuolella Ceske Budejovicessä sijaitseva pato on murtunut. Viranomaisten mukaan tulvan huippu on nyt saavutettu ja vedenpinnan odotetaan alkavan laskea jo ensi yönä.

Tulva etenee kohti Elben pääuomaa ja Tonavan alajuoksua

Prahan lisäksi vesi nousi tänään myös Dresdenissä uhkaamaan kaupungin keskustaa. Myös Slovakian pääkaupungissa Brastislavassa julistettiin hätätila. Tällä hetkellä kaksi alueen suurta jokea, Elbe ja Tonava, tulvivat. Prahasta vesimassat etenevät kohti Elben pääuomaa.

Tonavan tulvat liikkuvat alajuoksulle itään. Esimerkiksi Passaussa ja Salzburgissa vesi on kääntynyt laskuun, mutta Bratislavassa se nousee edelleen. Tulvan liikkeiden tarkka ennustaminen tuntuu olevan vaikeaa.

- Jos se yleensä Keski-Euroopan joissa on, että ennuste perustuu yläpuolella tehtyihin havaintoihin niin silloin voidaan ennustaa tunteja, korkeintaan vuorokausia eteenpäin. Jos taas on käytössä malleja, jotka ottaa huomioon sade-ennusteen, saadaan karkea ennuste 2-3 pv eteenpäin, kertoo hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Erityisesti pääuoman sivujoissa tulvan ennustaminen on vaikeaa, koska tulvan syynä ovat yleensä saman tai edellisen päivän sateet. Se kuitenkin tiedetään, että sivujoista tulvavesi joka tapauksessa päätyy pääuomaan.

Kaikki rantakaupungit eivät kärsi tulvasta yhtä paljon: vahinkojen suuruuteen vaikuttavat tulvasuojaukset ja se, miten alavalle paikalle kaupunki on rakennettu. Tämänkertaisten tulvatuhojen pääsyy ovat kuitenkin puolitoista viikkoa jatkuneet sateet. Jos Suomessa saataisiin yhtä paljon sadetta kuin Keski-Euroopassa, täälläkin tulvisi.

- Tulva olisi seurauksena ilman muuta. Olisiko kyseessä suurtulva vai suuri tulva, se riippuu tilanteesta. Nyt on kuivaa ja vesistöissä tilaa. Todennäköisesti nyt tulisi suuri tulva, muttei suurtulva niinkuin Keski-Euroopassa.

Tilanteen pitäisi lähipäivinä helpottaa, koska pahimmat sateet ovat ohi. Sääennusteiden mukaan matalapaineen keskus siirtyy Puolan yli kohti itää ja Mustaa Merta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.08.2002)

(Seitsemän uutiset 14.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.