Tulosennuste povaa todellista trilleriä: "Erot ovat niin pienet, että ykköspaikka voi vielä muuttua"

Åbo Akademin MTV Uutisille laatima tulosennuste on julkaistu 2:50
Näin ennustetta arvioidaan!

Åbo Akademin MTV Uutisille laatiman tulosennusteen mukaan SDP olisi voittamassa vaalit 20,2 prosentin kannatuksella. Kokoomus olisi toinen 19,9 prosentin kannatuksella ja perussuomalaiset kolmas 18,9 prosentin kannatuksella.

Ennuste ennustaa vaalien lopullista tulosta.

Tulosennuste on laskettu ennakkoäänien ja lähes 5 000 ihmisen kyselyn perusteella. Kyselyn virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa eli kolmen kärki mahtuu virhemarginaalin sisälle.

– Tämä on sinänsä tylsä tulos, että se mahtuu tilastolliseen virhemarginaaliin. Erot ovat niin pienet, että ykköspaikka voi vielä muuttua, MTV Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund kertoo.

– Kun ajatellaan miten normaalisti käy ennakkoäänestämisestä lopulliseen vaalitulokseen, niin SDP menettäisi asemiaan, kokoomus pysyisi ja perussuomalaiset vähän korkeammalla. Voihan olla, niin kuin Sanna Marin arvioi, että hänen äänestäjänsä ovat olleet nuorempina tänään liikkeellä, että SDP olisi pystynyt mobilisoimaan äänestäjät, Grönlund jatkaa.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sanoo, että kärki on hyvin tasainen.

– Suurin mielenkiinto kohdistuu kokoomuksen ja SDP:n keskinäiseen järjestykseen. Mutta kyllä perussuomalaiset ennusteessa niin lähellä on, että kaikki on vielä mahdollista, Lehtimäki kertoo.

Uutista korjattu 3.4. 20.21: Tekstissä mainittiin alun perin, että tulosennuste on laskettu ennakkoäänien ja lähes 4 000 ihmisen kyselyn mukaan. Luku oli virheellinen. Oikea luku on lähes 5000.

Korjausta täsmennetty 4.4. klo 14.00: Verkossa toteutettavaa kyselyä varten äänestämisestä kysyttiin noin viideltä tuhannelta ihmiseltä, joista kyselyyn vastasi 3975 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat