Mainos

Tulisija Vaasan TV-taloon

Nykyaikainen uuni polttaa puut puhtaasti ja varaa lämpöä tehokkaasti.


TV-talon takaksi katsojat valitsivat kolmesta vaihtoehdosta Susanna-tulisijan. Tämä uuni on tehty mittatilaustyönä, joten sitä ei löydy valmiina kenenkään mallistosta. Jos sellaisen haluaa kotiinsa, on otettava yhteys suoraan valmistajaan. Uunimestari tekee uunin aina valmiiksi paikan päällä avaimet-käteen-periaatteella. Rakentaja voi halutessaan osallistua työhön kiviä ja tarvikkeita lajittelemalla ja kantamalla.

Uuni on vuolukiveä. Tehtaalla osat on mietitty, valittu ja merkitty aivan tietyllä tarkoituksella: tulipesän ja sisäosan lustorakenne asennetaan niin päin, että lämpö pääsee kulkeutumaan nopeasti rakenteen läpi ulkokuoreen. Tällöin uuni saadaan lämpiämään nopeasti lyhyellä polttoajalla ja pienellä puumäärällä.

Kuoressa taas lustorakenteet ovat toisin päin – ne hidastavat lämmön johtumista, minkä seurauksena lämmön luovutusaika on pitkä. Lopputulos on siis nopeasti lämpiävä matalalämpöinen uuni. Tässä takassa tuli päällimmäiseksi vielä kevytbetoniharkoista tehty, rappaamalla päällystetty osa.

Pohjan suoruus on ratkaisevan tärkeä. Heittoa saa olla korkeintaan kaksi milliä, joten uusissakin taloissa alusta joudutaan usein ensin suoristamaan. Takka rakentaessaan uunimestari nostaa samaan aikaan uunin kaikkia osia, tulipesää, sisäosaa, ulkokuorta ja ympärille tulevia rakenteita, jotka ovat tässä tapauksessa kevytbetonia.

Uunissa on patentoitu arinaratkaisu. Tulipesän kaikilla sivuilla on erilliset pystyraudat ja kun arinalle laitetaan puuta, sitä tulee automaattisesti aina sopivan kokoinen annos. Paloilma tuodaan liekin päälle, jolloin palaminen on korkealämpötilaista. Hyötysuhde on hyvä: kun palokaasutkin palavat kokonaan, myös päästöt ovat olennaisesti puhtaampia.

Tuhkalaatikko on varustettu kekseliäästi kannella, jonka voi asettaa laatikon päälle. Sen jälkeen laatikkoa voi kanniskella huoleti kuin salkkua; tuhka ei pölähtele ympäriinsä eikä aiheuta sotkua.

Uuni tosin tuottaa tuhkaa hyvin vähän, laatikkoon mahtuu arviolta parinkymmenen lämmityskerran tuhka.

Kun takka on saatu pystyyn, mestari polttaa siellä koevalkean ja antaa käyttöopastuksen. Ensimmäisenä päivänä saa polttaa vain yhden pesällisen, toisena kaksi ja vasta kolmantena enemmän. Toimitukseen kuuluvat myös täydelliset käyttöohjeet, jotka laaditaan yksilöllisesti jokaiselle uunille. Niissä kerrotaan, kuinka monta kiloa kussakin uunissa saa kerralla polttaa: esimerkiksi tässä uunissa kylmänä 16 kilogrammaa puuta.

Jos uuni on jo lämmin, päivittäin saa polttaa 12 kiloa kullakin lämmityskerralla. Enemmänkin voi polttaa, mutta siitä ei ole lämmityksen kannalta enää hyötyä: uuni ei pysty varaamaan enempää lämpöä, vaan ylimääräinen menee piipun kautta taivaalle.

Lisätietoa:

(JKA 9.5.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.