Mainos

Tuliaispirtun tuonti aiotaan tukahduttaa

Viime vuonna korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä vapautunut pirtun maahantuonti aiotaan kieltää lainmuutoksella, joka palauttaa alkoholijuomien alkoholipitoisuuden ylärajan.

Royal American-pirtua


Valtioneuvosto hyväksyi esityksen alkoholilain muuttamisesta tänään. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, mutta siihen kuluu aikaa jo eduskunnan kesälomienkin vuoksi.

Lainmuutoksen jälkeen yli 80-prosenttiset alkoholijuomat katsottaisiin jälleen väkiviinaksi, jonka maahantuonti ja hallussapito on luvanvaraista. Käytännössä tämä tarkoittaisi, ettei ulkomaanmatkoilta voisi enää tuoda laillisesti pirtulitraa yhden litran väkevien kiintiössä.

Lainmuutoksella on tarkoitus palata muutaman vuoden takaiseen aikaan, jolloin pirtu oli vielä luvanvaraista "juotavaksikelpaamatonta" väkiviinaa.

Ennen vuotta 1997 alkoholipitoisuuden yläraja oli 60 tilavuusprosenttia. Yläraja poistettiin Euroopan komission vaatimuksesta, koska unionin alueella on kaupan perinteisiä, yli 60-prosenttisia alkoholijuomia. Pirtuun sovellettiin kuitenkin edelleen vanhaa väkiviinapykälää.

Pirtusta tuli juomakelpoista

Pirtun tuonti vapautui kokonaan viime vuoden keväällä, kun korkein hallinto-oikeus päätti, että 96-prosenttista etyylialkoholia voidaan pitää juotavaksi soveltuvana alkoholijuomana. Asian juridinen selvittäminen lähti liikkeelle marraskuussa 1997, kun kaksi Tallinnasta Helsinkiin lentänyttä miestä jättäytyi tahallaan kiinni tullissa molemmilla litra Virosta ostettua pirtua tuomisinaan.

Helsingin piiritullikamari takavarikoi pirtun väkiviinana, jonka tuonti ilman lupaa on aina kielletty. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös pirtun juomakelpoisuudesta on aiheuttanut viranomaisille harmaita hiuksia. Vaasan käräjäoikeus hylkäsi kesäkuussa 1999 salakuljetussyytteen yli 6000 pirtulitraa Suomeen kuljettanutta virolaismiestä vastaan.

Syytteen hylkäämistä perusteltiin KHO:n päätöksellä, jonka mukaan kyseessä on juotavaksi tarkoitettu, vapaasti maahantuotava alkoholijuoma. Voimassa olevilla väkiviinan maahantuonti- ja käyttöluvilla ei olisi siten enää mitään merkitystä.

KHO:n päätös mahdollistaa myös sen, että etiketillä varustettuihin pulloihin pakattua pirtua voidaan myydä alkoholiliikkeessä ja anniskella ravintolassa neljän senttilitran annoksina. Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus on jo saanut ravintoloilta tiedusteluja pirtun anniskelumahdollisuuksista ravintola-asiakkaille.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on kauhisteltu pirtun mahdollisuutta päästä yleisille kuluttajamarkkinoille muun muassa äkillisten alkoholimyrkytysten pelossa.

Samalle aineelle kahdet säännöt

Puhtaan etanolin "kaksoisrooli" nautintoaineena ja teollisuuskemikaalina aiheuttaa nykyisin erikoisen tilanteen myös kemikaalilainsäädännön kannalta: sitä sovelletaan kemikaalina käytettävään 96-prosenttiseen etanoliin, mutta ei 96 prosenttia etanolia sisältävään, juotavaksi tarkoitettuun pirtuun, vaikka kyseessä on täsmälleen sama aine.

Sovellettava lainsäädäntö määräytyy siten täysin käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi aineen huolimattomasta säilytyksestä kemikaalilain nojalla syytetty pirtun haltija voisi ilmoittaa mielivänsä juoda ainetta, jolloin sitä ei pidettäisi kemikaalina vaan alkoholijuomana.

Yli 80-prosenttisen alkoholin muuttamisella lainmuutoksella jälleen "juotavaksikelpaamattomaksi" väkiviinaksi pyritään saamaan mieltä myös tähän lain kohtaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.