Tukes: Tarkista häkävaroittimesi! Osa varoittimista epäluotettavia

Häkävaroittimista on löytynyt puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä.

Tukesin testauttamista kuudesta tuotetyypistä neljä reagoi häkään liian hitaasti tai ei lainkaan. Yksi varoitin puolestaan reagoi liian nopeasti.

Tukes suosittelee, että kodeissa olevat häkävaroittimet tarkistetaan ja epäluotettavaksi todetut mallit vaihdetaan uusiin. Myös laitteen ikä on hyvä tarkistaa: häkävaroitin vanhenee 3–5 vuodessa.

Kolme tuotetta myyntikiellossa

Kolme testatuista häkävaroitintyypeistä asetettiin toukokuussa myyntikieltoon, ja vakavimmin puutteellinen tuote velvoitettiin kerättäväksi takaisin kuluttajilta. Liian nopeasti reagoineen häkävaroittimen edustaja sai asiasta huomautuksen.

Markkinoilta poistoa tarkoittavat myyntikiellot koskevat seuraavia tuotetyyppejä:

- Nordic CO-868, valmistettu vuonna 2011 tai aiemmin

- Kotivahti CN 1221

- Housegard GNS-2236, valmistettu vuonna 2012 tai aiemmin

Lisäksi maahantuoja suorittanut takaisinvedon maaliskuussa 2014 tuotteelle Nexa JB-CO1.

Kauppias huolehtii myyntikieltoon joutuneiden häkävaroittimien poistamisesta kaupan hyllyistä. Kotona olevissa häkävaroittimissa tyyppitieto lukee itse laitteessa.

– Jokaisen on syytä tarkistaa kotona olevat häkävaroittimet ja poistaa yllä mainitut tuotteet käytöstä, kehottaa yli-insinööri Heikki Viitala Tukesista.

Häkävaroitin on lyhytikäinen

Samalla tulee tarkistaa häkävaroittimen ikä: sähkökemiallisen anturinsa takia häkävaroittimet ovat poikkeuksellisen lyhytikäisiä laitteita.

– Valmistajien mukaan häkävaroitin on tarpeen vaihtaa uuteen jo tyypillisesti 3-5 vuoden ikäisenä. Suositus käy ilmi tuotteesta ja sen käyttöohjeesta. Valitettavasti vain harvassa tuotteessa suositeltu vaihtoajankohta on ilmaistuna suoraan päivämääränä, Viitala toteaa.

Häkävaroitinten toimintakuntoisuutta ei pidä lähteä itse kokeilemaan. Varoittimen oikea toimintanopeus riippuu ympäristön häkäpitoisuudesta, ja testausyritys voi olla hengenvaarallinen.

Tukes teetti häkävaroittimien testit VTT Expert Services Oy:llä. Testeissä verrattiin varoittimien reagointiaikaa eri häkäpitoisuuksiin eurooppalaisen standardin EN 50291-1 edellyttämässä ajassa.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat