Tukes: Jätä sähkölaitteiden tuunaus ammattilaisille!

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, etteivät tavalliset ihmiset saa itse korjata sähkölaitteitaan.

Sähkötöihin liittyy kaikenlaisia vaaroja. Vastuu on tekijällä, joten pienempiä omatoimisia korjaustöitä lukuun ottamatta apuun on aina kutsuttava alan ammattilainen. Sähkölaitteiden korjaaminen rinnastetaan laissa sähkölaitteen valmistukseen, jonka vain ammattilainen saa tehdä.

Tukes muistuttaa, että sähkölaitteen on vastattava sähköturvallisuuslain mukaisia vaatimuksia. Kaikki sähkölaitteet on suunniteltava, rakennettava ja korjattava niin, ettei niistä aiheudu käyttäjälleen vaaraa. Sekä laitteen turvallisuus että sähkömagneettinen yhteensopivuus on varmistettava aina ennen käyttöönottoa.

Turvallisuusmääräykset koskevat yhtä lailla niin teollisesti valmistettua sähkölaitetta kuin kotona tai vaikkapa kerhoissa rakennettua laitetta. Maallikko saa suorittaa muutamia pieniä kodin sähkötöitä, kuten uusia valaisimen yksivaiheisen liitäntäjohdon tai rikkinäisen pistotulpan. Rikkinäiseen välikytkimeen saa myös vaihtaa liitäntäjohdon, samoin kuin lampun valaisimeen. Lamppua vaihtaessa on huomioitava, kuinka tehokasta lamppua valaisimessa saa käyttää.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Petteri Paalasmaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja