Tuhannet marssivat tänään Skotlannissa itsenäisyyden puolesta säkkipillien säestämänä – itsenäisyyttä kaipaavat saivat uutta toivoa brexitistä

Kymmenettuhannet ihmiset marssivat lauantaina Edinburghissa Skotlannin itsenäisyyden puolesta. Osa mielenosoittajista oli pukeutunut kiltteihin ja osa taas soitteli säkkipillejä joukon matkatessa Holyroodin puistosta kaupungin keskustaan.

Marssin järjestäneen, itsenäisyyttä ajavat tahot yhdistävän All Under One Banner -liikkeen mukaan paikalla oli yli 200 000 mielenosoittajaa, mikä olisi tuplasti niin paljon kuin paikalle odotettiin. Edinburghin poliisi ei lähtenyt arviomaan osallistujamäärää.

– Olen lopen kyllästynyt siihen että minulle kerrotaan, mitä tehdä. Meidän on saatava itsenäisyys nyt, kiteytti bussinkuljettaja Donna Barkley, 47.

Marssilla oli mukana muun muassa Skotlannin kansanpuolueen (SNP) kansanedustaja Joanna Cherry, joka oli mukana kyseenalaistamassa oikeudessa pääministeri Boris Johnsonin päätöstä pitkästä istuntotauosta.

Uutta toivoa brexitistä

Marssin takana oli itsenäisyyttä ajavat tahot yhdistävä All Under One Banner -liike, joka perustettiin vuonna 2014 Skotlannin itsenäisyydestä järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen.

Tuolloin itsenäistymistä vastusti reilut 55 prosenttia äänestäneistä.

Skotlanti otti kuitenkin takkiinsa Britannian EU-eroäänestyksessä, kun skotlantilaiset äänestäjät puolsivat unionissa pysymistä, mutta kokonaislopputulos oli EU-eron puolella.

Itsenäisyyden kannattajat ovatkin saaneet uutta toivoa brexitin myötä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja