Mainos

Tuhannet kokoontuneet suremaan Turkin iskujen uhreja

Puolitankoon nostetut punaiset valkosirppiliput muistuttivat sunnuntaina Turkin modernin historian tuhoisimmasta terrori-iskusta päivää aiemmin.  

Epävarmuus ja huoli olivat päällimmäisiä tunteita, kun turkkilaiset yrittivät sunnuntaina ymmärtää Ankaran mittavan terrori-iskun aiheuttamaa tuhoa. Maan turistipääkaupungissa Istanbulissa elämä jatkui kuten ennenkin, vaikka monen mielessä oli pelko siitä, mihin seuraava terrori-isku kohdistuisi.

– Kukaan ei tiedä, missä seuraava isku tapahtuu. Se voi tapahtua niin Ankarassa kuin Istanbulissakin, Taksim-aukion lähettyvillä sijaitsevan hotellin vastaanottovirkailija kertoi.

Taksim-aukion kyljessä sijaitsevien herkkukauppojen ovet kävivät tiuhaan. Turkkilaisia herkkuja pursuavan liikkeen työntekijä Emre Tuncer kertoi matkailijoiden määrän vähentyneet kuitenkin huomattavasti. Tasaisin väliajoin maata koetelleet terrori-iskut ovat jäytäneet turismia, joka on monille torin liepeillä toimiville yrittäjille välttämättömyys.

Matkailijoiden kaikkoaminen, mutta varsinkin koko maan tilanne huoletti myös viereisen liikkeen syyrialaista työntekijää.  

– Tiedän mitä tapahtui Syyriassa, ja se voi tapahtua täälläkin, noin vuosi sitten maahan tullut mies sanoi.  

Tuttu tekotapa

Turkin viranomaiset epäilevät ensitietojen perusteella lauantaisen iskun tekijäksi äärijärjestö Isisiä. Uutistoimisto Reutersille nimettömästi puhuneiden turvallisuusviranomaisten mukaan iskun tekotapa oli samankaltainen kuin heinäkuisessa itsemurhaiskussa Surucissa. Myös siitä iskusta on syytetty Isisiä.  

Isis ei kuitenkaan yleensä unohda retostella hirmuteoistaan. Kummassakaan tapauksessa Isis ei ole julistautunut iskun tekijäksi.  

Kurditaustaisen vasemmistopuolueen HDP:n johtajan Selahattin Demirtasin mukaan Turkin hallituksella on verta käsissään iskujen vuoksi. Hänen mielestään hallitus ei ole tutkinut kunnolla Surucin iskua.

Haberturk- ja Hurriyet-sanomalehtien haastatteleman poliisilähteen mukaan toisen itsemurhapommittajan epäillään olevan Surucin pommittajan veli. Vahvistamattomien mediatietojen mukaan toinen iskijä olisi ollut nainen.  

Turvallisuusviranomaiset vakuuttivat lisäävänsä turvallisuustoimia ensi kuun alun vaalien alla. Vaalien aikatauluun iskulla ei ole vaikutusta.  

Tuhansia mielenosoittajia

Tuhannet ihmiset kokoontuivat jälleen sunnuntaina Ankarassa osoittamaan mieltään väkivaltaa vastaan ja kunnioittaakseen iskuissa kuolleiden muistoa. Ihmiset kokoontuivat aukiolle, joka on lähellä kahden pommin räjähdyspaikkaa. Poliisi oli varautunut mielenilmauksiin vesitykein ja mellakkavarustein.  

Mielenosoittajat syyttivät Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania murhaajaksi ja vaativat hallitusta eroamaa. Erdogan tuomitsi iskun lausunnossaan, mutta ei ole esiintynyt julkisuudessa sen jälkeen.  

HDP-johtaja Demirtas toisti tilaisuudessa, että terrori-iskussa surmansa saaneita oli puolueen laskelmien mukaan 128. Viranomaisten antama luku on 95. HDP sanoi tunnistaneensa 120 ruumista, ja 8 oli sen mukaan yhä tunnistamatta. Haavoittuneita oli yli 500.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.