Tšernobylin johtaja: Venäläiset joukot ovat voineet saada merkittävän annoksen säteilyä, jos "punaisessa metsässä" on todella kaivettu juoksuhautoja

Tšernobylin työntekijät kertovat venäläisjoukkojen vastuuttomasta käytöksestä – ajoivat Punaiseen metsään ilman suojavarusteita 4:23
Venäläisjoukkojen järjettömästä käytöksestä Tšernobylin voimala-alueella on saatu uutta tietoa: "Ajoivat Punaiseen metsään ilman suojavarusteita"

Tšernobylin ydinvoimala-alueen johtaja Valery Seida kertoo, että aluetta miehittäneiden venäläisjoukkojen säteilyaltistusta on mahdotonta arvioida.

Johtaja kertoo arvionsa Ukrainan ydinenergiayhtiö Energoatomin Telegram-päivityksessä.

Valery Seidan mukaan venäläiset eivät kaivaneet maata itse voimalaitoksen alueella, mutta ajoneuvojen nostattama tomu on voinut siirtää radioaktiivisia hiukkasia venäläisten keuhkoihin.

Toistaiseksi ei ole selvää, mitä venäläiset tekivät voimalan läheisessä ”punaisessa metsässä”. Alue on erittäin saastunutta ja voimalan johtajan mukaan on mahdollista, että venäläiset ovat altistuneet merkittävälle säteilymäärälle, jos joukot ovat kaivaneet esimeriksi juoksuhautoja.

Punainen metsä on kuuluisa siitä, että ydinonnettomuuden jälkeen metsän puut kuolivat pystyyn ja saivat metsän kutsumanimen mukaisen värin.

Joidenkin raporttien mukaan Valko-Venäjälle siirtyneet venäläissotilaat olisivat kärsineet säteilyoireista, mutta tätä ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä. Voimalasta viime viikolla evakuoidut työntekijät kertovat venäläisjoukkojen vastuuttomasta käytöksestä alueella.

Lähde: CNN.

Lue myös:

    Uusimmat