Mainos

TS: Kuluttajansuoja voi laajeta julkisiin palveluihin

Kuluttajasuoja saattaa laajentua koskemaan julkisia palveluja. Turun Sanomat kertoo, että oikeusministeriö on asettanut työryhmän selvittämään kuluttajasuojan ulottamista kuntien ja valtion palveluihin.

Tällä hetkellä esimerkiksi yksityisen päiväkodin asiakasta koskee kuluttajansuoja. Sen sijaan kunnan päiväkodin asiakas ei voi vaatia esimerkiksi korvausta puutteellisesta hoidosta kuluttajansuojalain perusteella. Jos korvauksesta kieltäydytään, ainoa keino on nostaa kanne yleisessä tuomioistuimessa. Oikeusministeriön työryhmä selvittääkin nyt, voisiko kuluttajansuojaa ulottaa myös julkisiin palveluihin.

Turun Sanomien haastattelema lainsäädäntöneuvos Tuomo Antila arvioi, että kuluttajansuojalakia koskeva lakimuutos voitaisiin tehdä ensi hallituskaudella.

Oikeusministeriössä ollaan herätty myös siihen, että julkisten palvelujen ulkoistaminen on yleistymässä kovaa vauhtia. Kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen pitää tilannetta epätasa-arvoisena ja kaipaa pelisääntöjen selkiyttämistä. Uudistuksilla halutaan saada hyvinvointipalvelujen käyttäjät tasa-arvoiseen asemaan riippumatta siitä, tuottaako palvelun kunta vai yksityinen yritys.

Kuntien myöntämiä palveluseteleitä käyttävien asiakkaiden kuluttajansuojaa on jo parannettu lailla. Suoja ei kuitenkaan koske muita kuntien ostamia yksityisiä palveluita.

Kuntaliitto ja työntekijäjärjestöt pelkäävät, että uudistus johtaa valitusten tulvaan. Sosiaali- ja terveysministerikin povaa lausunnossaan, että muutos vaatisi kuntiin lisää resursseja.

Terveydenhoitoalan Palvelujärjestöt Tepa ry pelkää, että korvauskäytäntö lisäisi kohtuuttomasti riidanalaisia tapauksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.