Trump ei tuntenut hyökkäystä, joka sysäsi USA:n toiseen maailmansotaan – erehtyi kehumaan Ranskan sotamenestystä: "Hän oli ajoittain vaarallisen sivistymätön"

1:25
Trumpille luetaan tänään virkarikossyytteet.

Donald Trump ei tuntenut Pearl Harborin tapahtumia, jotka sysäsivät Yhdysvallat toiseen maailmansotaan vuonna 1941. Asia käy ilmi tiistaina julkaistusta uutuuskirjasta Minä yksin.

Kirjan mukaan Trump oli vuoden 2017 marraskuussa käymässä Havaijilla Pearl Harborin yllätyshyökkäyksessä uponneen USS Arizonan muistomerkillä. USS Arizona upotettiin kolmen muun taistelulaivan mukana 7. joulukuuta vuonna 1941.

Japani hyökkäsi silloin yllättäen Yhdysvaltojen kimppuun ja murskari Yhdysvaltojen Tyynenmeren-laivaston. Noin 2 400 yhdysvaltalaissotilasta kuoli. Hyökkäys johti siihen, että Yhdysvallat liittyi toiseen maailmansotaan ja pudotti lopulta Japaniin kaksi atomipommia.

Trump ei kuitenkaan torstaina julkaistun Minä yksin -kirjan mukaan tuntenut tapahtumia. Kirjassa kerrotaan, että Trump oli joutunut kysymään silloiselta kansliapäälliköltään John Kellyltä syytä sille, miksi Pearl Harborin muistomerkki oli pystytetty.

– Hän oli ajoittain vaarallisen sivistymätön, sanoo eräs vanhempi neuvonantaja kirjassa.

Myös Euroopassa vääriä historiankäsityksiä

Saman vuoden syyskuussa Trump oli hämmästyttänyt eurooppalaisia johtajia osallistuessaan Ranskan kansallispäivän sotilasparaatiin. Nähdessään sotilasparaatin jyräävän Pariisin kaduilla Trump oli kehunut Ranskan sotilasmenestystä.

– Kuulkaa, en oikeasti tiennyt, mutta ranskalaisethan ovat voittaneet paljon taisteluita. En tiennytkään, sanoi Trump kirjan mukaan.

Ranskan sotahistoria tunnetaan pikemminkin tappioista kuin menestyksestä. Maa vallattiin muun muassa vallattiin toisessa maailmansodassa, minkä lisäksi kuuluisiiin tappioihin kuuluu Waterloon taistelu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja