Mainos

Trombi teki tuhoja Sievissä

Sievissä Pohjois-Pohjanmaalla on riehunut raju luonnonilmiö. Trombi pyyhkäisi talojen yli tehden tuhoja viidelle eri rakennukselle. Henkilö- ja eläinvahingoilta säästyttiin kuin ihmeen kaupalla.

- Pellit lähti vaan katolta rullautumaan. Siinä vaiheessa lähti itse pakoon, ei siinä muuta pystynyt. Kova humina rupesi kuulumaan. Ei siitä oikein paljon pysty sanoin kuvailemaan. Yhdentoista ikäinen poika oli kaverina, niin lähdettiin pojan kanssa pakoon, että henki kulta säilyis, kertoo Jussi Viitasalo kokemuksistaan.

Kahden eri maatilan rakennuksia vaurioitui yhteensä viisi.

- Lännestä suurin piirtein tuli tuhosi ensin yhden heinäladon tien toisella puolella ja jatkoi sitten tien toiselle puolelle ja hajoitti rehuladon. En ymmärrä, että miten se on voinut mennä, että muita rakennuksia ei ole tuhonnut, kertoo palomestari Marko Malkamäki Sievin paloasemalta.

Romua oli ilmassa valtava määrä. Kaikki tapahtui erittäin nopeasti trombi pyyhkäisi alueen yli alle minuutissa.

Trombi on tuuliväänne

Sievin yli mennyt trombi oli niin paikallinen, ettei siitä ollut havaintoja Ilmatieteen laitoksella. Laitoksen sääpäivystyksestä kerrotaan, että tämän päivän aikana alueella oli voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja, jotka antavat viitteitä trombista.

Trombi on eräänlainen tuuliväänne, joka syntyy ukkospilvien yhteydessä. Päivystävä meteorologi Juha Jantunen kertoo, että trombi liikkuu tuulenpuuskaa huomattavasti nopeammin.

- Tarkkaa nopeutta en pysty sanomaan, mutta se menee juoksuvauhdin ja auton vauhdin välillä. Nopeus riippuu aina tilanteesta, hän kertoo.

Trombeja tavataan Suomessa joka kesä, mutta sellainen osuu harvan kohdalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.