Translaki voimaan – tätä se tarkoittaa

Asianajaja oikoo vääriä käsityksiä uudesta translaista – "Mikään tutkimus ei tue sitä" 1:49
Asianajaja oikoo vääriä käsityksiä uudesta translaista – "Mikään tutkimus ei tue sitä".

Suomessa tulee tänään voimaan uusi laki sukupuolen vahvistamisesta. Niin sanottu translaki määrittää, että ihminen voi vahvistaa juridisen sukupuolen oman selvityksen perusteella.

Samalla poistuu vaatimus siitä, että sukupuolta korjaavan tulee olla steriloitu tai muusta syystä lisääntymiskyvytön.

Uudessa laissa juridinen sukupuolen vahvistaminen erotetaan lääketieteellisistä hoidoista. Uudistus ei siis koske sukupuolen korjaamiseen liittyviä lääketieteellisiä toimenpiteitä. Aiemmassa sukupuolen vahvistamista koskevassa laissa vahvistamisen edellytyksenä oli lääketieteellinen selvitys siitä, että henkilö kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää sen mukaisessa sukupuoliroolissa.

Uuden lain mukaan henkilö voidaan vahvistaa kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esittää oman selvityksen siitä, että hän kokee pysyvästi kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen. Lisäksi vaaditaan täysi-ikäisyys ja Suomen kansalaisuus tai asuinpaikka Suomessa.

Laki hyväksyttiin eduskunnassa helmikuussa äänin 113–69. Kukaan ei äänestänyt tyhjää, ja äänestyksestä oli poissa 17 kansanedustajaa.

Translaki käsiteltiin eduskunnassa – mikä muuttuu? 10:52
Mikä muuttuu, kun translaki tulee voimaan?

Lue myös:

    Uusimmat