TOP 10: Talven yksilölajien kirkkaimmat suomalaistähdet

Vaikka talven yksilölajeista on viime aikoina kuulunut ikäviä uutisia Kalle Palanderin loukkaantumisen ja Juha Lallukan käryn myötä, on varmaa että talvella on paljon myös riemunaiheita. Suomella on vahva ja laaja rintama eri talviurheilulajeissa ja MTV3.fi laittoi järjestykseen niistä kymmenen kovinta ja kirkkainta tähteä.

10) Janne Ryynänen, yhdistetty

Suomen yhdistetty on ollut vaikeassa tilanteessa sen jälkeen, kun Anssi Koivuranta vaihtoi mäkihyppyyn eikä sellaista johtotähteä ole löytynyt. Hannu Mannisen maaliskuussa 2010 ottaman osakilpailuvoiton jälkeen ei ole suomalaisia mitalipallilla nähty. Ryynänen sijoittui viime kaudella maailmancupissa 17. ja paras sijoitus oli 8. Siltä pohjalta odotukset eivät ole hirveän korkealla tänäkään vuonna, mutta Ryynäseltä voidaan odottaa vahvempaa panosta tällä kaudella ja toivottavasti hän palauttaa Suomen yhdistetyn takaisin palkintopallille.

9) Aino-Kaisa Saarinen, maastohiihto

Aino-Kaisa Saarisen viime kausi meni osittain penkin alle loukkaantumisten vuoksi ja täksi kaudeksi hän haki uutta vauhtia pestaamalla valmentajakseen aikaisemmin lähinnä kestävyysjuoksun puolella kunnostautuneen Ismo Hämäläisen. Kauden avauskilpailussa Aikku ei vielä täyteen vauhtiin päässyt, mutta hän on edelleen se johon katseet kiinnittyvät kun maastohiihdosta odotetaan menestystä.

8) Matti Heikkinen, maastohiihto

Matti Heikkisen esitykset ovat aina hypänneet ylös ja alas eikä kroppa ole seurannut mieltä. Hyvä päivä hänelle osui viime maaliskuussa, kun hän voitti perinteisen 15 kilometrin maailmanmestaruuden. Perinteinen on edelleenkin Heikkisen vahvin laji ja perinteisen lajeissa häneltä on odotettavissa tänä vuonna menestystä. Jos hän pysyy hyvässä kunnossa läpi kauden.

7) Pekka Koskela, pikaluistelu

Pekka Koskela aloitti kautensa räväkästi voittamalla heti maailmancupin 500 metrin avauskilpailun ja häneltä on lupa odottaa enemmän kauden edetessä. Pikaluistelussa Suomella on vahva edustus, kun Mika Poutalakin kuuluu maailman eliittiin.

6) Janne Happonen, mäkihyppy

Janne Happonen on kärsinyt loukkaantumisista enemmän kuin moni kokenut hyppääjä koko urallaan, mutta terveenä ollessaan Happosella on mahdollisuudet nousta aivan maailman huipulle. Välttämättä vielä aivan alkukaudesta Happonen ei ole parhaimmillaan, mutta mitä enemmän hyppy- ja kilpailutuntumaa tulee, niin hän korvaa Matti Hautamäen Suomen ykköshyppääjänä. Toiveissa on vain vammavapaa kausi.

5) Lydia Lassila, freestyle

Okei, Lydia Lassila ei ole suomalainen. Vielä. Tiettävästi kulisseissa tehdään kuitenkin kovaa töitä, että hän edustaisi Suomea Sotshin kisoissa 2014. Australialainen freestylehyppyjen olympiavoittaja on naimisissa suomalaisen kumparelaskulegenda Lauri Lassilan kanssa. Lassilan vaihto Suomen väreihin olisi huomattavan kova ”kaappaus” ja toivottavasti menestyksekkäämpi kuin esimerkiksi yleisurheilussa on tavattu nähdä.

4) Krista Lähteenmäki, maastohiihto

Krista Lähteenmäki oli viime kaudella Suomen suurin hiihtosensaatio. Joulukuussa 21 vuotta täyttävältä hiihtäjältä odotetaan tällä kaudella paljon. Hän oli jo kauden avauskilpailussa Suomen paras sijoittuen 11., mutta kauden edetessä on lupa odottaa lisää. Hänellä on erittäin lupaava tulevaisuus edessä.

3) Enni Rukajärvi, lumilautailu

Suomen lumilautailun huippukasti on leveä ja kivenkova. Viime kaudella Enni Rukajärvi nousi sen ykköseksi voittamalla ensin slopestylen maailmanmestaruuden ja sitten yhden lumilautamaailman arvostetuimmista kilpailuista, eli X-Gamesit. 21-vuotias kuusamolainen jatkaa Suomen upeita lumilautailuperinteitä.

2) Kaisa Mäkäräinen, ampumahiihto

Suomessa ampumahiihto ei välttämättä saa aina ansaitsemaansa huomiota ja kunnioitusta, mutta Kaisa Mäkäräinen on palauttanut lajin taas tavallisen kansan keskusteluihin kahvipöytiin. Ennen viime kautta Mäkäräinen oli ajoittain väläytellyt maailmancupissa, mutta viime kaudella nähtiin todellinen pommi, kun hän hallitsi maailmancupia ja kruununa tuli MM-kulta ja MM-hopea.

1) Tanja Poutiainen, alppihiihto

Alppihiihto on maailmanlaajuisesti talvilajeista ylivoimaisesti seuratuin ja Tanja Poutiainen on nimi jonka kaikki lajia tuntevat tietävät. Poutiainen teki viime kaudella historiaa voittamalla vanhimpana hiihtäjänä MM-osakilpailun eikä ikää ollut siinä vaiheessa kuin vasta 30. Poutiaisen vauhti ei ole hiipunut missään vaiheessa, vaan päinvastoin, hän laski omien sanojensa mukaan viime kaudella elämänsä parhaan kauden. Himoittu pujottelun MM-kultakin oli saavutettavissa, mutta harvinainen virhe pudotti hänet lopulta mitaleilta. Maailmancupissa tuli pujottelussa toinen sija ja suurpujottelussa kolmas eikä mikään viittaa siihen, ettei Poutiaisen menestyksen kunniaksi voitaisi tuulettaa myös tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat