Mainos

Tontinmetsästystä kylämaisemissa

Haaveiletko mökistä järven rannalla, maatilasta peltomaisemassa vai kenties pysyvästä maisemanvaihdoksesta? Idylliset maalaiskylät, kuten Möhkö, Peräseinäjoki ja Syvänniemi, tarjoavat valmiita majoituspaketteja tontin ja loma-asunnon etsijöille. Samalla pääset kokeilemaan aitoa maaseutuelämää sekä tutustumaan alueeseen etukäteen.

Tontin etsiminen voi viedä aikaa

Helsinkiläinen Erkki Stenius haaveili vuosia omasta erämaatontista Pohjois-Karjalassa. Kaupunkielämän rinnalle Stenius halusi hengähdyspaikan luonnon ääreltä. Sopiva tontti löytyi 2007 syksyllä, pari kesää kestäneiden etsintöjen jälkeen Möhkön kylästä, Ilomantsista Suomen itärajalta. Uskomaton luonto teki vaikutuksen välittömästi.

– Astuessani tontille tiesin heti, että tämä se on. Petkeljärven kansallispuisto aukeaa suoraan silmien eteen, ja Venäjän raja on vain kolmen kilometrin päässä, Stenius kuvailee.

Silloinen noin hehtaarin tontti on laajentunut kahteen hehtaariin. Nyt tontilla on piharakennus, ja päärakennuksen sisätiloja viimeistellään parhaillaan. Myös savusaunaa varten on hankittu rakennusoikeus.

– Etsin tonttia alun perin Lieksan ja Pielisen maisemista, kunnes sain tuttavilta vihiä, että Ilomantsin suunnalla on paljon vapaita tontteja edulliseen hintaan. Kiersin myynnissä olevat tontit omatoimisesti kartan kanssa, Stenius kertoo.

– Kannattaa seurata omia tuntojaan etsinnässä, Stenius neuvoo. Hän vinkkaa vielä, että Ilomantsin seudulla on tälläkin hetkellä lukuisia tontteja myynnissä.

Kylät kutsuvat tonttikierrokselle

Omatoimista mökin etsintää kaihtaville on tarjolla helpotusta, sillä Karttulan Syvänniemellä, Ilomantsin Möhkössä ja Peräseinäjoella tonttia etsiville on saatavilla valmiita tontinmetsästyspaketteja. Peruspakettiin sisältyy vapaiden tonttien ja kylän esittelyn lisäksi lounas tai kahvit. Varaamalla valmiin esittelypaketin aikaa säästyy ja kylästä saa enemmän irti.

Pohjois-Savossa Syvänniemellä tonttia etsiville on tarjolla monenmoisia tontinmetsästyspaketteja. Liput kesäteatteriin tai rantasaunavuoron voi sisällyttää pakettiin. Savolaiskylää esitellään kuvin, kartoin ja kiertelemällä alueella. Kyläopas kertoo vierailijoille myös tulevaisuuden kehityshankkeista ja kylän palveluista. Yöpyminen on varattu tunnelmallisesta Maaseutuhotelli Eevantalosta.

Ilomantsin seudun vapaista tonteista kiinnostuneille Möhkön Matkailuyhdistys ry tarjoaa majoituspakettia Möhkön Rajakartanossa. Tontinmetsästäjän pakettiin kuuluu opastus kunnan alueella ja ympäristössä sekä myytävien tonttien esittely. Steniuksen tavoin tontteja voi kiertää myös omatoimisesti, mutta oppaalta saa vastaukset kiperimpiinkin kysymyksiin sekä tietoa alueesta.

Eteläpohjalaisessa Peräseinäjoen kylässä valmis tontinmetsästyspaketti vie keskelle maaseutua eläimineen ja punaisine mummonmökkeineen. Maatilamatkailukohteet Ilomäki ja Välimaa tarjoavat edullista yöpymispakettia aamiaisella, johon kuuluu vapaiden tonttien esittelykierros.

Teksti: GoFinland.fi

Kuvat: Ruhtinansalmen kyläyhdistys, Syvänniemen kyläyhdistys ja Maatilamatkailu Ilomäki

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.