Mainos

Tommy Tabermann on kuollut

Kansanedustaja ja runoilija Tommy Tabermann on menehtynyt vakavaan sairauteen. Tabermannilla todettiin viime syksynä pahanlaatuinen aivokasvain.

Asian vahvisti illalla MTV:n uutisille Tabermannin leski Tuija Wuori-Tabermann. Hän toivoo perheelle sururauhaa.

Iltalehden mukaan Tabermann kuoli Terhokodissa Helsingissä torstain ja perjantain välisenä yönä.

Tommy Tabermannilta julkaistiin yli 80 runokokoelmaa ja romaania. Ennen vapaaksi kirjailijaksi ryhtymistään hän työskenteli pitkään toimittajana. Vuonna 1998 alkaneessa television viihdeohjelmassa Uutisvuoto hän esiintyi yli 300 kertaa. Vuonna 2007 hänet valittiin eduskuntaan SDP:n edustajana.

Kirjailijana Tabermann tunnettiin ennen kaikkea rakkauden ja erotiikan kuvaajana. Hän oli viime vuosikymmenten ylivoimaisesti suosituin runoilija Suomessa. Hänen tuotantoaan on myyty puolen miljoonan kirjan verran.

Kriitikot eivät varauksetta innostuneet Tabermannin runouden ilmaisukeinoista. Viisikymmenluvulla Suomen lyriikan modernisoinnin yhteydessä siitä perattiin tarkoin pois kaikki "romanttinen romuvarasto". Niinpä oli hyvin uskaliasta, kun Tabermann kolmannessa runokokoelmassaan Aivan kuin joku itkisi (1973) käytti modernismin ankarimmin vainoamaa sanaa: sydän.

Rakkauden ja erotiikan kuvaaja

Pandoran lipasta oli raotettu, totesi Kaija Valkonen runoilijan 60-vuotissyntymäpäivän kunniaksi julkaistun kokoelman Runot 1970-2006 esipuheessa.

- Kokoelma kokoelmalta lehahtivat sydämien mukana ilmoille ajan muutkin epämuodikkaat käsitteet, toisinaan jopa suurin alkukirjaimin kirjoitettuna, sielut, henget, vihat ja rakkaudet. Kohta tulivat kyyneleet, helmet, pisarat, toivot, tuskat, kaipuut, vapaudet, rohkeudet, koko vanha runorekvisiitta, listasi Valkonen.

Hän muistutti, että Tabermann pani toimeen lyriikan kentällä toisenkin sanavallankumouksen. Runoilija asetti esille suoran seksuaalikuvauksen ja genitaalisanaston. Säkeisiin tulivat vulvat, klitorikset ja häpykarvat, siittimet, terskat ja siemensyöksyt.

- Tabermannille luontaisen aisti-ilon perinteet juontuvat länsimaisessa kirjallisuudessa antiikkiin asti.

Sairaus vei voimat nopeasti

Nautintoja vasten nousee kuitenkin jatkuva tietoisuus kuoleman läsnäolosta. Varhaisten esikuvien tapaan juuri elämän rajallisuus velvoittaa myös Tabermannin runojen minän ottamaan ilon irti kuluvasta hetkestä.

Viime syksynä Tabermann kertoi elokuussa todetun sairauden vievän voimat nopeasti. Hänellä ei ollut voimia osallistua presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. Viime lokakuussa hän kertoi lehdille päättäneensä voittaa sairauden. Hän arveli tuolloin Ilta-Sanomien haastattelussa, että "vihollinen on kadonnut vuodenvaihteeseen mennessä".

Tabermann oli sairaslomalla kansanedustajan paikaltaan koko talven.

Rakkauden asialla Tabermann oli kansanedustajanakin. Hänen leikkisä lakialoitteensa "rakkauslomista" sai runsaasti mediajulkisuutta niin meillä kuin muualla maailmassakin.

Tabermann syntyi 3. joulukuuta 1947 Tammisaaressa. Karjaalla lapsuutensa viettänyt rautatieläisen poika kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1966 ja opiskeli sosionomiksi Tampereen yliopistossa. Toimittajana hän työskenteli muun muassa Yleisradiossa.

Esikoisrunokokoelma Ruusuja Rosa Luxemburgille ilmestyi vuonna 1970.

Syksyllä Otava julkaisee Tabermannilta vielä runokokoelman Amen. Samoin syksyllä Otavalta ilmestyy toimittaja Juha Nummisen kirjoittama kirja Lähikuvassa Tommy Tabermann.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.