Tomek Valtosen lätkäyllätys: pelasi kolmosdivarissa

Kiteellä nähtiin sunnuntaina harvinaislaatuinen kolmosdivarin jääkiekko-ottelu. Kauden avausvoittoa kaipaavan Jääsusien normaali yleisömäärä tuplaantui, ja noin 450 katsojaa näkivät Suomen mestarin ja Vaasan Sportin nykyisen päävalmentajan Tomek Valtosen palaavan kaukaloon.

Kiteeläiset hävisivät vieraaksi saapuneelle Leppävirran Kiekko-75:lle maalein 7-10.

Valtonen, 35, pelasi viimeiset tosiottelunsa Jokereissa pudotuspeleissä keväällä 2009.

-Kiteeltä kaikki aikanaan alkoi, ja tänne se myös päättyi. Nyt sattuu ja kolottaa lonkkaa, selkää ja joka paikkaa, kiteytti Valtonen jäähyväispelinsä.

Valtonen osoitti, että tyyli oli tallella. Hän takoi puolen tunnin peliajalla kaksi maalia (2+1) ja istui kolme jäähyä. Ilmeistä merkitystä Kiteen Urheilijoissa jääkiekkouransa aloittaneen Valtosen saapumisella oli. Keskimäärin kymmenellä maalilla hävinnyt Jääsudet oli tehnyt viidessä pelissään vain yhdeksän maalia. 

Sitkeä Valtosen poika 

Joensuun Jokipoikien väreihin 11-vuotiaana siirtynyt ja 9-luokkalaisena Tampereelle Ilvekseen muuttanut Valtonen tuli tunnetuksi yhdeksältä liigakaudeltaan Jokereista. Puolassa syntynyt Valtonen muistetaan Kiteellä sitkeydestään.

-Vaikka pakkasta olisi ollut 30 astetta, Valtosen poika pyöräili puolitoista kilometriä kaukalolle ja veti perässään pulkkaa, jossa olivat varusteet, muisteli myöhemmin rakennetun hallin toimitusjohtaja Seppo Hakulinen.

Hakulinen muisteli, miten tässä eräänä aamuna puhelin.

-Tomek soitti ja ehdotti, että voisi jatkaa Sportin Lappeenrannan vieraspelin jälkeen sunnuntaiksi Kiteelle pelaamaan, jos meillä olisi sarjaottelu, Hakulinen totesi.

LeKi-75 suostui ottelusiirtoon ja pyysi pelaamaan Leppävirran kesäasukkaan Matti Virmasen, 54, joka on Sportin pelaajakoordinaattori ja oli Valtosen Jokeri-uran aikana helsinkiläisseuran toimitusjohtaja.

-Masa ei tainnut uskaltaa, virnisti yli 200 euron pelaajalisenssinsä itse maksanut Valtonen.

Valtonen on pyörittänyt Kiteellä kesäisin CCM-kiekkokoulua 13 vuotta. Valtosen ketjun sentterinä pelasi Jan Pirinen, 20, jonka isä, pesäpallolegenda Pasi Pirinen toimii kiekkokoulun rehtorina.

Lue myös:

    Uusimmat