Tomaatti on suomalaisten suosikki

Kevyt ja raikas tomaatti on valloittanut suomalaisten sydämet. Punaisen suosikin tehoaineet edistävät sydänterveyttä ja painonhallintaa.

Tomaattia ostettiin viime vuonna jokaiseen suomalaiseen talouteen keskimäärin 17 kiloa, mikä tekee noin tomaatin päivässä per kotitalous. Kulutus henkeä kohti on reilu kolme tomaattia viikossa.

Kotimaisten tomaattien huippusesonki alkaa toukuussa ja jatkuu syyskuulle saakka. Tomaatti viettää nimikkoviikkoaan viikolla 21, toukokuun 18. päivästä eteenpäin.

Punainen terveyspommi

Tomaatin iloisen punainen väri tulee lykopeeni-nimisestä yhdisteestä. Lykopeeni suojaa ihmisen soluja ja ehkäisee syöpämuutoksia. Lykopeeni myös hidastaa verisuonten tukkeutumista ja auttaa nujertamaan sydän- ja verisuonitauteja.

Tomaattien popsimista voi suositella korkeaa verenpainetta poteville, koska tomaatissa on vain niukasti natriumia ja vastaavasti reippaasti kaliumia. A-vitamiinin lähteenä tomaatti on hyvä, C- ja E-vitamiinia siinä on kohtalaisesti, samoin B-ryhmän vitamiineja.

Kotimaiset kasvikset ry:n tiedottaja Pirjo Toikkanen korostaa, että tomaatin terveyshyödyt eivät häviä, vaikka tomaatteja keittää, grillaa ja soseuttaa. Päinvastoin lykopeeni imeytyy elimistöön kaikkein parhaiten lämpimistä, öljytilkalla höystetyistä ruoista.

– Tomaatin saa keittää vaikka ketsupiksi, ja lykopeeni on tallella, Toikkanen toteaa.

Tomaatti viihtyy huoneenlämmössä

Kesällä tomaatti maistuu sekä sellaisenaan että grillissä paahdettuna. Pienet pujotetaan vartaisiin ja isommat grillataan puolikkaina.

Monipuolinen tomaatti sopii sekä kasvis-, liha- että kalaruokiin. Tomaattikeitto on klassikko ja kevyt vihannes on salaattien ehdoton ainesosa. Tomaatin ja basilikan yhdistelmä on pettämät, yrteistä myös oregano toimii loistavasti tomaatin kanssa.

Parhaimmillaan tomaatin maku on kypsänä. Jääkaappi pilaa tomaatin maun, joten ne kannattaa kotona jättää aina huoneenlämpöön. Tomaatti jatkaa siinä kypsymistään, väri syvenee ja maku paranee.

Makuja-sivujen tomaattireseptejä:

Teksti: MTV3

Kuvat: Lehtikuva ja MTV3

Lähde: Ruokatieto

Lue myös:

    Uusimmat