Toistakymmentä ihmistä saanut surmansa rankkasateissa Kreikkassa, Turkissa ja Bulgariassa – Kreikassa tulvavesi vei mukanaan paimenen

Pekka Pouta: Kreikassa satanut vuorokaudessa yhtä paljon kuin Suomessa vuodessa – tältä paikan päällä näyttää 2:07
Katso videolta, miltä Kreikan tulva-alueilla näyttää

Turkkia kurittaneiden tulvien kuolonuhrien määrä on noussut kahdeksaan, kun pelastajat löysivät tulvissa kadonneeksi ilmoitetut ihmisen ruumiin tänään torstaina, viranomaiset kertovat.

Rankkasateet iskivät Istanbulin pohjoisosaan ja osiin Kirklarelin maakuntaa tiistaina.

Majoituskohteen omistajasta pidätysmääräys

Istanbulissa sai surmansa kaksi ja Kirklarelissa kuusi ihmistä. Kirklarelissa tulvat veivät mukanaan turistien käytössä olleita rakennuksia. Kyseisen kohteen turvallisuudesta on Turkin varasisäministerin mukaan aloitettu tutkinta.

Turkkilaisviranomaiset ovat antaneet majoituskohteen omistajasta pidätysmääräyksen, jota perustellaan sillä, että rakennukset oli rakennettu laittomasti, NTV-uutiskanava kertoo.

Sateiden alla aluetta käristi äärimmäinen helleaalto 

Rankkasateet ovat piiskanneet myös Bulgariaa ja Kreikkaa, joissa on niin ikään ilmoitettu kuolonuhreista. Näiden kolmen maan alueella myrskyn vuoksi on saanut surmansa jo reilusti toistakymmentä ihmistä.

Sateiden alla aluetta käristivät äärimmäinen helleaalto sekä tuhoisat maastopalot.

Ilmastoasiantuntijoiden mukaan edellä mainitun kaltaiset äärimmäiset sääilmiöt ovat yleistymään ja voimistumaan päin ilmastonmuutoksen seurauksena.

Alangosta muodostui valtava järvi

Kreikan keskiosassa pelastajat yrittivät torstaina päästä kymmenien myrskyn vuoksi eristyksiin jääneiden kyläläisten luokse. Pelastustehtävään osallistui sukeltajia, pelastusveneitä ja ainakin yksi helikopteri.

Lisäksi maan asevoimat oli kutsuttu auttamaan yhden alueen evakuoinnissa sen jälkeen, kun tulva oli vaurioittanut patoa, sanoi väestönsuojelusta vastaava ministeri Vassilis Kikilias.

Kikiliasin mukaan ainakin 64 ihmistä on jäänyt jumiin Karditsan lähistöllä sijaitseviin kyliin. Lisäksi kuusi ihmistä on kateissa.

Maanantai-illasta tiistaille saakka jatkuneet kovat sateet olivat iskeneet Thessalian alueelle, joka sijaitsee noin 300 kilometriä pohjoiseen maan pääkaupungista Ateenasta. Pelastuslaitoksen edustaja kertoi ERT-televisiokanavalle, että rankkasateet ovat muuttaneet Thessalian alangon valtavaksi järveksi.

Eilen Kreikan ilmastokriisiministeriön kriisinhallintatutkimuskeskuksen varapuheenjohtaja Dimitris Ziakopoulos kertoi, että Thessaliassa sijaitseva Magnesian alueelle oli satanut vuorokauden aikana 600–800 millimetriä vettä. Kreikan ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan sademäärä on suurempi kuin alueen koko vuoden sademäärä keskimäärin.

Pelastusviranomaiset löysivät tulvavesien mukanaan viemän paimenen

Tänään torstaina pelastusviranomaiset kertoivat löytäneensä tulvavesien mukanaan viemän paimenen, minkä myötä Daniel-myrskyn kuolonuhrien määrä nousi Kreikassa neljään.

Bulgaria ilmoitti keskiviikkona neljännestä kuolonuhristaan.

Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla myrskyn uhreista 7.9.2023 kello 20.19.

Lue myös:

    Uusimmat