Toimivia eväitä itsetuntemukseen

Hyvä olo riippuu vain ja ainoastaan omista valinnoista. Tähän perusajatukseen pohjautuu käsikirjoittaja-kirjailija Katri Mannisen uusi elämäntaidon opas "Minä onnistun – Kuuntele kehoasi, tunne itsesi".

Manninen, joka on tunnettu muun muassa Kotikadun käsikirjoittajana ja nuortenkirjoista, sai idean oppaaseen omasta kuntoremontistaan. Säännöllisesti burn outiin itsensä työprojektien kanssa ajanut Manninen päätti tervehtyä ja laihtua. Liikunnan myötä hän huomasi, ettei saavutettu ihannepaino takaa hyvää oloa ja onnellisuutta. Rankka kuntoilu ajoi hänet entistä pahempaan uupumukseen. Manninen saavutti tasapainon muuttamalla ajattelutapojaan ja suhtautumista omaan kehoonsa. Tie muutokseen avautuu myös lukijalle yksinkertaisten ajatusharjoitteiden avulla.

Kuuntele kehoasi

Tasapaino syntyy mielen ja kehon välisen yhteyden ymmärtämisestä ja kehon viestien kuuntelemisesta. Määrittelemme stressin ja hyvän olon kehon kautta. Negatiiviset tilanteet saavat kehon kiristymään ja jäykistymään, kun taas positiiviset elämykset tuntuvat kehossa pehmeytenä ja lämpönä. Hiljentymällä kuuntelemaan kehoa voi oppia paljon omista valinnoistaan. Kannattaa pysähtyä kysymään itseltään, miltä tietty työ tai ihmissuhde tuntuu, ja tehdä vain sellaisia valintoja, jotka tuntuvat hyvältä.

Ajatuksemme voivat vääristää käsitystä kehostamme. Manninen kertoo, miten hän murrosiässä alkoi kokea itsensä painonnousun ja aknen myötä kömpelöksi, isoksi ja suttuiseksi. Tunne seurasi häntä aikuisikään. Lapsuus ja murrosikä ovat otollista aikaa kehollisten traumojen synnylle. Toisen harkitsematon kommentti tai teko voi aiheuttaa paljon tuhoa ja johtaa jopa vääristyneeseen kehonkuvaan. Jokin kehon osa tuntuu hirvittävän rumalta, vaikka kukaan muu ei sitä huomaa.

"Tiedän omasta kokemuksesta, miten pitkä tie itseinhosta on oman kehon täydelliseen hyväksymiseen", sanoo Katri Manninen.

Muuta muistojasi

Vääristyneitä käsityksiä kehosta voi oikaista muun muassa manipuloimalla muistikuvia häpeällisistä tilanteista. Muistot elävät vahvana omassa subjektiivisessa muistissamme ja vain siellä. Jokainen voi mielessään muuttaa omaa reagointiaan häpeällisessä tilanteessa tai muokata satuttavat sanat kehuiksi. Muistosta muokattua vaihtoehtoista, miellyttävää versiota toistetaan niin kauan, että se tuntuu yhtä todelta kuin alkuperäinen muisto. Tämä auttaa purkamaan traumaa ja vääriä toimintamalleja.

Tunnista tunteesi

Keho vaikuttaa tunteisiimme enemmän kuin luulemme. Manninen neuvoo aina ensin etsimään helpointa selitystä tuntemuksille. Riidanhalu selittyy usein nälällä, väsymyksellä tai hormonivaihteluilla. Kun helpoimmat syyt on rajattu pois, tunteet pitää tunnistaa ja käsitellä. Padotut tunteet saattavat heijastua kehossa pitkittyneinä, epämääräisinä kipuina. Vihalle voi keksiä hyödyllisiä tai vapauttavia purkukeinoja, kuten siivoaminen, tanssi tai liikunta. Myös mielikuvaharjoitteilla voi turvallisesti purkaa aggressioita.

Erilaiset negatiiviset tunteet kuuluvat elämään. Sureminen parantaa sydämen tulevaisuutta varten. Pelko auttaa varautumaan pahimpaan ja hidastamaan vauhtia. Negatiivisten tunteiden nopea ja rakentava käsittely helpottaa Mannisen mukaan eteenpäin siirtymistä. "Saatat hämmästykseksesi huomata olevasi paljon tyytyväisempi ja hyväntuulisempi ihminen kuin millaisena pidit itseäsi", hän kertoo.

Teksti: Kati Hokkanen
Kuvat: Gummerus

Artikkelin tarjoaa:
Gummerus

Kirjan voit ostaa esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta

Artikkelin tarjoaa
Gummerus

Lue myös:

    Uusimmat