"Todistin Ehtaa tavaraa -singlen ensimmäistä myyntiä!" Näin huumoribändi Bat ja Ryydin hitti syntyi

Kerroimme aiemmin Missä he ovat nyt -juttusarjassamme Bat ja Ryyd -yhtyeestä. Nyt ääneen pääsee toinen henkilö yhtyeen takaa.

Kerroimme aiemmin Missä he ovat nyt -juttusarjassamme Bat ja Ryyd -yhtyeestä, joka muistetaan erityisesti Ehtaa tavaraa -hitistään vuodelta 1989. Artikkelissa Bat ja Ryydin kappaleita sanoittanut ja laulanut Juha Soppela muisteli 1990-luvun alkua yhtyeessä.

Nyt ääneen pääsee toinen henkilö yhtyeen takaa: Oiva Mursu, taiteilijanimeltään DJ Tippa.

– Bat ja Ryyd lähti radiosketseistä. Radiotoiminta alkoi 1988, Soppelan Juha tuli siihen mukaan. Minua pyydettiin radioon, sillä toimittaja radiossa tiesi DJ-taustastani ja spiikeistäni. Hän tutustutti minut radiotoimintaan. Mietin, että Juha kun on nippelihai, hän lähtisi siihen matkaan. Lähetysaikoja oli ensin epäsäännöllisesti, sillä teimme ohjelmia lisäbudjetilla. Kun ohjelma siirtyi Ylen budjettiin, saimme jokaviikkoisen, säännöllisen lähetysajan, Mursu muistelee.

Mistä on kyse? Lue myös: 

Missä he ovat nyt: Bat ja Ryyd 

– Bat ja Ryyd -sketsejä teimme kimpassa yhteistyössä, ja ajoimme seikkailuja radiossa ulos. Molemmat olivat sketseissä myös äänessä. Se oli tiimityöskentelyä. Samoja kyseisiä tarinoita on Ehtaa tavaraa -LP-levylläkin seikkailumuodossa.

Lopulta Batin ja Ryydin seikkailut poikivat Ehtaa tavaraa -kappaleen, jonka Soppela sanoitti ja lauloi.

Ehtaa tavaraa -biisi tuli kuvioon, kun radiohommia oli tehty jo toista vuotta. Kesällä 1989 kappaleesta tehtiin ensin koeversio. Singleä painettiin huumorimielessä vain pieni prässimäärä, muistaakseni 500 kappaletta, Mursu sanoo.

Ehtaa tavaraa -levy

Sinkkua mentiin tekemään Pieksämäelle. Mursu huolehti tuotannosta ja esimerkiksi kappaleen loppumiksauksen onnistumisesta.

– Kun pääsimme Pieksämäelle, selvisi, että levy mennään tekemään eri paikkaan, sillä kapasiteettia ei ollut. Levy tehtiin vanhan liiton kelanauhalle, kahdeksanraitaiselle. Sellainen löytyi eri paikasta, Mursu muistaa.

Kappaleesta tehtiin masternauha, jonka kanssa Mursu meni MTV 3:n, silloisen TV 3:n tiloihin tekemään loppumiksauksen kappaleesta.

– Kappale miksattiin TV 3:n tarkkaamossa, ja kaiverrus tapahtui Helsingissä studioilla. Panin pöytään omat soundini siitä, miltä kappaleen tulee kuulostaa. Kaivertaja sanoi, ettei siten voi kaivertaa, levy menee ruvelle. Singleen ei mahtunut yhtä paljon tavaraa kuin esimerkiksi maxi-singleen. Levyä hienosäädettiin niin paljon kuin mahdollista, koko päivähän siinä meni.

Koesinkut tehtiin, niitä kuunneltiin. Hanketta rahoittanut Mursu teki päätöksen 500 kappaleen erän painamisesta.

Kun sinkut oli painettu, erästä osa vietiin myyntitilille Helsingin Lasipalatsilla tuolloin sijainneeseen Discus -nimiseen levyliikkeeseen.

– Discus ei siis ostanut levyjä, vaan ne jäivät myyntitilille: jos asiakas ostaa, rahaa tulee, jos ei osta, ei tule. Riski oli siis minulla, koska olin tuottaja ja puhutaan omakustanteesta, Mursu kuvaa.

Liikettä pyöritti Keni-niminen mies. Hän pani uunituoreen levyn heti soimaan liikkeessä.

– Levyhyllyjen välistä pomppasi nuori kundi kysyen "mikäs tämä on?" Keni vastasi, että tämä on ihan uunituore Bat ja Ryyd, tullut juuri uunista ulos. Kaveri sanoi, että tämä on hyvä, minä ostan tämän. Siinä todistettiin kyseisen singlen ensimmäistä myyntiä!

Monissa yhteyksissä kerrotaan legendoja siitä, missä Bat ja Ryydin tuotantoa myytiin ensimmäisenä. Mursun mukaan suurin osa kirjoituksista on väärässä.

– Ne ovat huuhaata. Keni möi ensimmäisen. Siitä levy lähti myyntitilille Dance window -liikkeeseen Keravalle. Se oli tiskijukkien erikoisliike 1980-luvulla, sieltä minäkin ostin DJ-levyt. Sinne jäi 90 kappaletta myyntitilille. Nämä kyseiset levyt myytiin niin äkkiä loppuun, että niitä piti toimittaa heille lisää, Mursu muistelee.

– Kaksi liikettä Suomessa möi levyä sillä hetkellä. Kaupallinen radio Helsingissä pyöritti listaohjelmaa, ja levy meni listoille jo näillä myydyillä kappaleilla.

"Olen yhtyeen tiimoilta ottanut taloudellisia riskejä"

Tämän jälkeen Ehtaa tavaraa alettiin levittää muualle. Koska Mursu ja Soppela olivat töissä Yleisradiolla, heillä oli tiedot Ylen paikallisradioista.

– Ne pantiin sitä kautta menemään kirjeissä. Juha tunsi Rovaniemeltä RAY:n miehen, kävimme siellä viemässä sinkun. Se johti siihen, että jouduimme tekemään erikoispainoksen, koska sinkku oli painettu isolla reiällä. Jouduimme tekemään tuhannen kappaleen erikoistilauksen pienellä reiällä, jotta sitä voi soittaa jukeboxissa, Mursu kuvaa.

Vastaanotto oli innostunut. Ensimmäinen sinkku vietiin käsistä, ja sitä painettiin tuhansia.

– Juha puhui MTV.fin artikkelissa omakustanteesta, ja se pitää paikkansa. Omakustannehan tarkoittaa artistien itse rahoittamaa asiaa. Jos olisin vain ulkopuolinen tuottaja, se ei olisi omakustanne. Olen siis puoliksi Bat ja Ryyd, tuottaja, rahoittaja ja kaiken maailman tekijä, markkinoija, myyjä, keikkamyyjä ja hyppäsin vielä niissä housuissa lavallakin, Mursu listaa.

Mursu esiintyi lavalla, kun tuli aika lähteä keikalle.

– Juha ilmoitti, että hän on liian pitkä. Ne olivat hänen ensimmäiset sanansa. Kaasupullon kokoisista ukoistahan Bat ja Ryydissä puhutaan. Minä lähdin toisiin housuihin, DJ Trini palkattiin toisiin housuihin. Tunnen DJ Trinin jo 1980-luvun alkupuolelta, Mursu sanoo.

– Juha antoi mielestäni Missä he ovat nyt -artikkelissa ymmärtää, että hän on Bat ja Ryyd, molemmat. Näin ei ole. Alun perin kaikki tehtiin kimpassa. Seikkailuja tehtiin yhdessä, samoin osa kappaleista. Olen yhtyeen tiimoilta ottanut taloudellisia riskejä. Ei minkäänlainen levynteko onnistu ilman rahaa, sen tietävät alan ammattilaiset, jotka levyjä tekevät. Tekstin kirjoittaminen ja laulaminen ovat vain osa rumbaa, joka mahdollistaa, että levy on asiakkaalla, puhumattakaan siitä, että keikkoja tehdään.

"Tämän päivän tekstit ovat hyvin paljon rivompia"

Kun suursuosion saavuttanut sinkku ilmestyi, yhtyeen nimi oli jo Bat ja Ryyd. Esimerkiksi Wikipediassa on väitetty, että nimi olisi vaihdettu Batman ja Ryydman -nimestä lyhemmäksi Kari Rydmanin vaateen vuoksi.

– Se ei pidä paikkaansa ollenkaan. Rydmaneja ja Batmanejahan on useita. Lisäksi tämän päivän tekstit, joita jotkut artistit laulavat, ovat hyvin paljon härskimpiä ja rivompia kuin nuo Bat ja Ryyd -tekstit, Mursu sanoo.

Mursulla on edelleen rekisteröintioikeus yhtyeeseen, ja hän omistaa Bat ja Ryyd -tavaramerkin.

– Ilman meikäläisen lupaa mikään nappula ei liikahda mihinkään suuntaan, hän kuvaa.

Vuoden 2008 Mr. Ryyd -soolotuotantoon hän ei suostunut.

– Se oli tavaramerkkirikos. Mr. Ryydiä ei voi käyttää, asiayhteys Bat ja Ryydiin on siinä niin voimakas. Lakimies Teostolta selvitti asiaa, Mursu sanoo.

"Bändeissäkin vaihtuu miehistö, se on ihan normaalia"

Bat ja Ryyd keikkailee edelleen, Mursun sanoin ”säännöllisen epäsäännöllisesti”. Mursun mielestä on väärin ajatella, ettei nyky-yhtye olisi yhtä aito tai oikea kuin 1989-luvun kokoonpano.

– Kuka on enemmän alkuperäinen kuin minä? Esimerkiksi Smurffit-yhtyeestäkin tiedetään, kuka siellä laulaa, mutta he eivät retostele asialla, Mursu sanoo.

– Pyöritän Bat ja Ryyd- touhua. Ajattele, jos joku sanoisi, että olenko minä se huijariesiintyjä, ettei alkuperäinen Bat ja Ryyd tee keikkaa ollenkaan? 1997 olimme vielä studiossa niin, että Juha oli mukana. Ei hänellä sitten ollut virtaa lähteä tekemään. Sen jälkeen tiimit vähän vaihtuivat. Toki tulee uusia ihmisiä, kun yksi jää pois. Bändeissäkin vaihtuu miehistö: AC/DC:n laulaja kuoli, ja tuli uusi tilalle. Ja on moni potkuja saanut tai lähtenyt omasta tahdostaan, ja bändit jatkavat silti. Se on elämää, ei sen kummempaa. Se on ihan normaalia.

Lue myös:

    Uusimmat