Mainos

Todisteita tuhonneelle Volkswagen-pomolle kovin mahdollinen tuomio – esiintyi oikeudessa itkuisena

Entinen Volkkari-pomo on tuomittu vankeuteen ja jättisakkoihin osallisuudestaan yhtiön suorittamaan päästömanipulointiin.

Volkswagenin johtohahmoihin lukeutunut Oliver Schmidt on tuomittu seitsemän vuoden vankeuteen ja 340 000 euron sakkoihin saksalaisvalmistajan vuosia jatkuneesta päästöhuijauksesta. Tuomio oli kovin mahdollinen ja se langetettiin Schmidtille eilen Detroitissa.

Syyttäjä Ben Singer kertoi oikeudessa, että Schmidt oli avainasemassa päästöhuijauksen salaamisessa. Hän tuhosi todisteita ja toteutti saamansa käskyn huijausohjelmiston piilottamisesta viranomaisilta. Singerin mukaan Schmidtillä oli useita tilaisuuksia kääntää kelkkansa.

– Mutta joka kerta hän teki valinnan ja päätti jatkaa valehtelemista. Niin tämä rikos pääsi tapahtumaan, Singer sanoi. 

Schmidt on ollut michiganilaisessa vankilassa maaliskuusta lähtien, mutta vangittuna jo lähes 11 kuukautta, koska hänen epäiltiin yrittävän pakoa, jos hänet päästettäisiin vapaalle jalalle. Hänen puolustuksensa haki 40 kuukauden ehdollista tuomiota ja 85 000 euron sakkoja.

48-vuotias Schmidt on yksi kahdeksasta Volkswagen-pomosta, joita syytetään päästöhuijauksesta. James Liang on toistaiseksi ainoa Schmidtin lisäksi tuomittu. Liang teki yhteistyötä viranomaisten kanssa ja auttoi selvittämään tapahtumien kulkua, joten hänen tuomionsa jäi reiluun kolmeen vuoteen.

Schmidt esiintyi oikeudessa hermoillen ja kyynelehtien.

– Elämässäni tällä hetkellä olevasta sekasorrosta saan syyttää ainoastaan itseäni. Olen syvästi pahoillani tekemistäni vääryyksistä ja olen valmis kuulemaan ja hyväksymään tuomioni.

Päästöskandaalin on arvioitu maksaneen Volkswagenille tähän mennessä jo 25 miljardia euroa. Se on hyvin pitkälti luopunut dieselohjelmastaan ja suuntaa panoksensa sähköautoihin.

– Se oli erittäin suuri skandaali. Nyt meidän on vain elettävä sen kanssa, brändijohtaja Herbert Diess kertoi elokuussa.

***

13:17

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.