Mainos

Todellinen ääniharava imuroi yli 17 % alueensa äänistä

Suomen todellinen ääniharava on himankalainen 69-vuotias Jorma Tikkanen (kesk). Hän sai eniten ääniä suhteessa kunnan äänimäärään.

Entinen kunnanjohtaja, sosionomi Tikkanen sai Himangan äänistä lähes joka viidennen eli 17,30 prosenttia. Yksittäisiä ääniä kertyi hänelle 318. Himangalla hyväksyttiin 1 838 ääntä. Tikkasen vetoavulla keskusta sai Himangalla yhden lisäpaikan ja kokoomus menetti ainoan paikkansa.

Tikkanen itse uskoo saaneensa äänivyöryn sen vuoksi, että suhtautuu nihkeästi Himangan kunnan liittämiseen Kalajoen kaupunkiin vuonna 2010. Hän ei kuitenkaan aio lähteä tekemään kuntaliitoksesta uutta päätöstä tällä uudella valtuustokaudella - ainakaan tämän hetken tietojen perusteella.

- Edellisen valtuuston yksimielisestä liitospäätöksestä on valitettu muunmuassa sillä perusteella, että se tehtiin puutteellisin tiedoin. Odotan tuon valituksen käsittelyä - katsotaan sitten, Tikkanen kertoo. Hän itse ei ole valittajien joukossa.

Tikkasen mukaan kuntaliitoskeskustelu velloo yhä maakunnissa, muuallakin kuin Himangalla.

- Himankalaiset ovat huolissaan lähipalveluista. Minä olen itse kiinnittänyt huomiota siihenkin, että hallinnollisesti siirrrymme nyt perinteisen Vaasan läänin alueelta Oulun lääniin. Maakuntajako on tässä kuntaliitoksessa unohdettu. Kun esimerkiksi poliisi- ja verotusasiat siirtyvät Oulun suuntaan, tämä tuo varmasti ongelmia, Tikkanen povaa.

Tikkanen jäi eläkkeelle Himangan kunnanjohtajan virasta 8 vuotta sitten.

Hän ei ole vielä ehtinyt juhlia voittoaan. Puhelin on soinut aamukuudesta lähtien koko ajan: mediat ovat halunneet haastatteluja ja tekstiviestejä satelee.

- Vaikka minä olin suunnittelut täksi aamuksi, että aloitan hirvenlihojen paloittelun, niin en ole saanut sitä sen pidemmälle kuin että puukko on kyllä teroitettu!

Todellinen äänikuningatar Artjärveltä

Kakkonen todellisten ääniharavien listalla on kristillisdemokraattien Pia Harmokivi Artjärveltä. Hän sai pikkuisen kunnan 722 hyväksytystä äänestä 114 kappaletta eli 15,78 prosenttia.

Kolmas ääniharava oli Pietarsaaren Anna-Maja Henriksson (rkp). Hän sai kaupungin 10 308 hyväksytystä äänestä 13,60 prosenttia eli 1 402 ääntä.

Luvut suhteellisista äänimääristä on poimittu Yle.fi -tulosluettelosta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.