Timanttiset kiekkokommentaattorit MTV3:lle

MTV3:n jääkiekkotiimi 2008 kuvassa vasemmalta: Esa Keskinen (kommentaattori), Miika Elomo (kommentaattori), Timo Kunnari (kaukalonlaitatoimittajana), Mika Toivola (kommentaattori), Panu Markkanen (studioisäntä), Peter Ahola (kommentaattori), Teppo Laaksonen (selostaja), Sami Mettovaara (kommentaattori), Pasi Saarinen (kommentaattori) ja Jani Uotila (selostaja / tuottaja).

MTV3-kanava lähtee tulevaan jääkiekkokauteen timantinkovilla vahvistuksilla.

Muun muassa Leijonien otteita Euro Hockey Tourilla ja tällä kaudella alkavaa Champions Hockey Leagueta kommentoi tiukka kuusikko: Peter Ahola, Esa Keskinen, Sami Mettovaara, Miika Elomo, Mika Toivola ja Pasi Saarinen.

Maikkari näyttää ensi kaudella Leijonien Euro Hockey Tour -kamppailuita ja uuden eurooppalaisen seurajoukkueiden sarjan Champions Hockey Leaguen otteluja. Rahakkaassa liigassa Suomea edustavat Oulun Kärpät ja Espoon Blues.

MTV Oy:llä on sopimus myös muun muassa nuorten alle 20-vuotiaiden MM-kisoista, naisten MM-kisoista ja seurakiekkoilun uuden huipentuman, Victoria Cupin televisioinnista.

Peter Ahola - Gretzkyn ja Lemieux'n pelikaveri

Espoossa asuva 40-vuotias Peter Ahola pelasi urallaan 123 NHL-ottelua Los Angeles Kingsin, San Jose Sharksin, Pittsburgh Penguinsin ja Calgary Flamesin riveissä. NHL-liigaan puolustaja ponnisti Pohjois-Amerikan yliopistosarjasta varaamattomana pelaajana. Ahola pelasi NHL-uransa aikana kahden supertähden Wayne Gretzkyn ja Mario Lemieux'n kanssa samassa joukkueessa.

SM-liigassa espoolaislähtöinen puolustaja edusti Bluesia, HIFK:ta ja Turun Palloseuraa. TPS:ssä hän juhli mestaruutta kaudella 1999.

- Kyllähän uran kohokohtia ovat SM-kulta ja ensimmäinen NHL-otteluni. Toki muitakin muistettavia hetkiä on paljon, Ahola sanoo.

Leijona-paidassakin esiintynyt Ahola päätti uransa kaudella 2002-03 Elitserienin Södertäljen joukkueessa. Nykyisin yksityisyrittäjänä NHL-jääkiekkoilijoiden parissa työskentelevä Ahola on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Työkiireiden takia jääkiekon pelaaminen on viime aikoina jäänyt vähemmälle, joten kiekkokommentaattorin hommiin Ahola tarttuu innokkaasti.

- Aiemmin olen ollut vierailevana kommentaattorina, joten tämä on uusi mielenkiintoinen haaste. Pääsen seuraamaan jääkiekkoa nyt uudesta näkökulmasta, Ahola pohtii uusia haasteita.

Esa Keskinen - taiturimainen kultakypärä

Keskushyökkääjä Esa Keskinen oli voittamassa Suomen jääkiekkomaajoukkueen ensimmäistä arvokisamitalia Calgaryn olympialaisissa 1988 ja Suomen ainoaa maailmanmestaruutta 1995. Lisäksi 43-vuotiaan Keskisen palkintokaapista löytyvät MM-hopea 1994 ja olympiapronssi 1994.

Taiturimainen "Essi" veivasi SM-liigan pistepörssin voittajaksi neljä kertaa Lukon ja TPS:n paidassa. Ruotsin Elitserienin pörssikunkku hän oli kaudella 1995-1996 pelatessaan HV71:ssä. Edellisellä kaudella Elitserienin pelaajat äänestivät Keskisen liigan parhaaksi pelaajaksi.

- Nurmisen Kaitsu oli silloin laiturina. Palkinto oli hieno kunnianosoitus, Keskinen muistelee. SM-liigassa hän sai kultakypärän kaudella 1993-94.

Keskinen voitti Suomen mestaruuden kahdesti ja hän on pelannut 172 A-maaottelua. Keskinen pelasi kuudet MM-kisat ja kahdet olympialaiset. NHL-joukkue Calgary Flames varasi Keskisen 1985 viidennellä avauskierroksella.

- Maailmanmestaruus 1995 oli kyllä selkeästi urani kohokohta, Essi kertoo.

Nykyisin Turussa vaimonsa ja kahden tyttönsä kanssa asuva Keskinen käy vielä silloin tällöin kaukalossa verestämässä taitojaan.

- Ulkojäillä käyn silloin tällöin, mutta viime vuonna se ei kelien puolesta oikein onnistunut. Vapaa-ajalla käyn myös raveissa ja olen innokas penkkiurheilija, Keskinen kertoo.

Keskinen myöntää, että tulevat kommentaattorin hommat hieman jännittävät.

- Tämä on hyvä haaste, sillä olen hieman sellainen jännittäjätyyppi, kun valot syttyvät. Mutta eiköhän se siitä lähde. Sohvalla sitä tekstiä kyllä tulee, Keskinen miettii.

Sami Mettovaara - EHL-finaalin hattutemppuilija

39-vuotias Sami Mettovaara oli monipuolinen hyökkääjä, joka pystyi pelaamaan sekä keskus- että laitahyökkääjänä. Hän edusti urallaan SM-liigassa Kärppiä, KalPaa, TPS:ää ja Jokereita. SM-liigassa saaliina oli neljä hopeaa ja yksi pronssi.

TPS:n riveissä Mettovaara voitti Euroopan seurajoukkueiden mestaruuden (EHL-liigan) kaudella 1996-97. Finaalissa kaatui Moskovan Dynamo 5-2.

- Ottelu sattui jäämään erityisen hyvin mieleeni, sillä tein ottelussa hattutempun, Mettovaara naureskelee.

Suomen kaukaloiden lisäksi Mettovaara kävi testaamassa Englannin liigan tason Newcastlessa ja Ruotsissa hän pelasi AIK:ssa ja Luleåssa. NHL-joukkue Los Angeles Kingsin farmijoukkueessa hän vietti pari kuukautta pelaamatta kuitenkaan otteluakaan. Mettovaaran ura päättyi kaudella 2004-05 tanskalaisessa AaB:n joukkueessa. Palkintokaaappi täydentyi sarjan ja cupin hopeamitaleilla.

Leijonissa Mettovaara esiintyi yhteensä kuusi kertaa. Parhaiten mieleen on jäänyt Sweden Hockey Games vuodelta 1997, jossa Mettovaara valittiin turnauksen tähdistöjoukkueeseen.

- Ehkä EHL-liigan voittoakin kovempi juttu oli pelaaminen ylipäätään Leijonissa ja erityisesti Sweden Hockey Gamesin ottelut, Mettovaara sanoo.

Nykyisin radion yhteyspäällikkönä toimiva Mettovaara seuraa edelleen jääkiekkoa tiiviisti, sillä hän toimii pelaaja-agenttina Acme World Sportsissa. Yrityksen leipiin kuuluvat muun muassa Stanley Cup -voittaja Valtteri Filppula ja Kimmo Timonen.

- Liigamatseja olen viime aikoina seurannut tiiviisti ihan agentin ominaisuudessakin. MTV3:n kiekkokommentaattorin hommiin hyppään suurella mielenkiinnolla, sillä tykkään niistä hommista, Mettovaara sanoo.

Mettovaara asuu nykyisin Oulussa vaimon ja yhden lapsen kanssa.

Miika Elomo - kahden mestaruuden mies

Turussa syntynyt Miika Elomo edusti urallaan SM-liigassa Turun Palloseuraa, HIFK:ta ja Bluesia. Elomo juhli SM-liigan mestaruutta kahdesti. Hän oli voittamassa myös alle 18-vuotiaiden Euroopan mestaruutta 1995.

Vasen laitahyökkääjä oli Washingtonin Capitalsin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 1995. Washingtonissa hän pelasi kaksi NHL-ottelua kaudella 1999-2000. AHL-liigassa hän pelasi neljän kauden ajan. Kaudella 2000-01 hän voitti Calgaryn farmijoukkueessa Calder Cupin.

- Kyllä urani kohokohdat olivat ehdottomasti Suomen mestaruudet ja AHL-liigan voitto. Sekä tietysti myös NHL-pelit, 31-vuotias Elomo sanoo.

Elomon uran viimeinen pelikausi oli 2004-05, jolloin hän edusti Bluesia. Hänen uransa päättyi rannevammaan, eikä hän edelleenkään pysty edes harrastusmielessä pelaamaan jääkiekkoa. Elomo harrastaa nykyisin golfia, sulkapalloa ja muuta kuntourheilua.

Avoliitossa elävä Elomo kirjoitti ylioppilaaksi viime keväänä ja hän on hakenut opiskelemaan liiketaloutta ammattikorkeakouluun. Nykyisin Helsingissä asuva Elomo odottaa innolla kiekkokommentaattorin hommia.

- Erittäin positiivisin mielin lähden mukaan. MTV3:n kiekkopaketti kuulostaa erinomaiselta, Elomo sanoo.

Mika Toivola - nuori, mutta kokenut

Porin Ässien ja Rauman Lukon päävalmentajan SM-liigassa toiminut 37-vuotias Mika Toivola tarttuu tulevaan jääkiekkokommentaattorin tehtävään tosissaan. Toivola ei tällä hetkellä valmenna missään, joten kommentaattorin tehtäviin hän paneutuu antaumuksella.

- Otan sen ihan ykkösjuttuna, jotta saan koulutettua sen kautta myös itseäni. Kommentaattorina saan päivitettyä tietojani, kun seuraan tiiviisti kansallista ja kansainvälistä huippujääkiekkoa. Olen valmentanut 12 vuotta yhteen putkeen, joten nyt on hyvä katsoa, Tamia lainatakseni, touhua kymppiriviltä, Toivola toteaa.

Toivola otti valmentajavastuun Ässissä jo hieman päälle kolmekymppisenä kaudella 2002-03. Tätä ennen Toivola oli kuusi vuotta JYPn organisaatiossa. Toivola valmensi JYP:n A-nuoria kolme kautta ja oli tämän jälkeen yhtä monta vuotta JYP:n SM-liigajoukkueen apuvalmentajana Ensimmäisellä A-nuorten kaudella palkintokaappiin tuli Suomen mestaruus.

Porissa kausi 2005-06 oli Toivolan menestyksekkäin, sillä hän piiskasi Ässät yllättäen SM-liigan hopealle. Kaksi viimeistä kautta hän on valmentanut Rauman Lukkoa.

- Yksi urani parhaista jutuista on tähän mennessä ollut JYP:n nuorten SM-kulta, sillä kyseissä joukkueessa oli todella kovia pelimiehiä. Se oli siinäkin mielessä iso asia, että olin itse vielä niin nuori. Sitten Ässissä jäi tietenkin hopea mieleen ja Lukossa valmensin joukkueen pudotuspeleihin kummallakin kaudella, Toivola toteaa.

Toivolan oma pelaajauran kesti käytännössä A-junioreihin asti. Hän pelasi useissa eri pääkaupunkiseudun joukkueessa. Nykyisin Toivola asuu Hämeenlinnassa vaimon ja kahden lapsen kanssa. Liikenevä vapaa-aika menee lenkkeillessä, saunoessa ja mökkeillessä.

Kuluvana kesänä Toivola sai myös 14 vuotta kestäneet opintonsa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa päätökseen. Pääaineena hänellä oli valmennus ja biomekaniikka.

- Nyt oli pakko hoitaa pitkään kestäneet opinnot loppuun ja sen takia en oikeastaan halunnut valmennuspestiä itselleni täksi kaudeksi, Toivola myöntää.

- Ehkä palaan valmennukseen jossain vaiheessa tätä kautta. Katsotaan sitä sitten, jos eteen tulee riittävän kova haaste, Toivola jatkaa.

Pasi Saarinen - värisuora palkintokaapissa

Lempäälässä nykyisin asustava Pasi Saarinen edusti vuosina 1996-2007 SM-liigassa kolmea seuraa ja ylsi kaikissa SM-mitaleille. 31-vuotias puolustaja voitti mestaruuden Jokereissa vuonna 2002. Hopeaa tuli Ilveksessä jo 1998 ja vielä pronssia HIFK:ssa 2005. Saarinen varattiin NHL:ään San Jose Sharksin toimesta kahdeksannella kierroksella 2000.

- Uraan mahtui paljon hienoja hetkiä. Suomen mestaruus oli tietenkin isoin saavutus, mutta kaikkinensa peliura oli todella hauskaa aikaa. 12 vuotta pelasin SM-liigaa ja voin sanoa että päivääkään en vaihtaisi pois, Saarinen sanoo.

Saarinen joutui lopettamaan uransa vuonna 2007 toisen jalan takareiden tultua pelikyvyttömään kuntoon.

- Vakuutusyhtiön kanssa tässä on vielä kiistaa korvauksista ja uudelleen kouluttamisestani. Puolitoista vuotta tässä on mennyt ja varmaan saman verran menee kun asiaan saadaan ratkaisu. En ole todellakaan ainut kiekkoilija tässä tilanteessa, jolla on vaikeuksia vakuutusyhtiön kanssa, Saarinen sanoo.

Naimisissa olevan Saarisen vapaa-aika kuluu nykyään lastensa (kaksi pikkutyttöä) ja kalastuksen merkeissä. Tietenkin myös apuvalmentajan tehtävät Tampereen Ilveksen B-junioreissa täyttävät kalenteria.

- Viime kaudella ei paljon SM-liigapeleissä tullut käytyä, mutta televisiosta tuli katsottua jonkin verran. Aikani meni paljolti muksujen kanssa kotona, Saarinen kertoo.

Työkseen Saarinen tekee tällä hetkellä koulunkäyntiavustajan hommia Tampereella.

Teksti: Kimmo Rantala ja Martti Salo

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat