Tilanne Kosovossa kärjistyi poliisin kuoltua väijytyksessä – paikalle 600 Nato-sotilasta

Aseelliset yhteenotot ovat ravistelleet aluetta viime aikoina ja tilanne on ollut jännitteisempi kuin mitä se on ollut vuosiin.

Nato aikoo sijoittaa noin 600 brittisotilasta Kosovoon vahvistaakseen sotilasliiton läsnäoloa alueella, jota ovat ravistelleet viime aikoina aseelliset yhteenotot.

Alueelle lähetettävät sotilaat ovat osa Naton KFOR-kriisinhallintaoperaation käyttöön aiemmin luvattuja reservin joukkoja.

Naton tiedottajan Dylan Whiten mukaan Britannia lähettää alueelle noin 200 sotilasta, jotka lyöttäytyvät yhteen Kosovossa jo harjoittelevan 400 hengen joukko-osaston kanssa. Tiedottajan mukaan muilta liittolaisilta on tulossa lisävahvistuksia.

Whiten mukaan päätös lähettää joukkoja Kosovoon on seurausta kosovolaiseen poliisiin toissa viikon sunnuntaina kohdistuneesta hyökkäyksestä sekä lisääntyneistä jännitteistä alueella. Lausunnoissaan White ei tarjonnut kuitenkaan suoraa viittausta Yhdysvaltain loppuviikosta esittämään varoitukseen.

Yhdysvallat kertoi perjantaina havainneensa Serbian lisänneen merkittävästi joukkojaan Kosovon rajalla ja kehotti maata vetämään joukkonsa takaisin. Yhdysvaltain mukaan Serbia on vaarassa epävakauttaa tilanteen alueella.

Valkoisen talon tiedottaja kertoi jo tuolloin, että Nato on lisäämässä KFOR-kriisinhallintaoperaationsa joukkoja alueella. Britannian puolustusministeriö puolestaan ilmoitti viime viikolla luvanneensa KFOR-joukkojen käyttöön 500–650 sotilaan pataljoonan.

Myös Suomi on mukana vuonna 1999 alkaneessa KFOR-kriisinhallintaoperaatiossa Kosovossa. Puolustusvoimien mukaan operaatioon osallistuu tällä hetkellä noin 70 suomalaista.

Tilanne kärjistyi noin viikko sitten

Nato vaati sunnuntaina Serbiaa ja Kosovoa jatkamaan vuoropuhelua niin pian kuin mahdollista. Whiten mukaan tämä on ainoa tie kestävään rauhaan.

Alueen tilanne on jännitteisempi kuin mitä se on ollut vuosiin. Toissa viikonloppuna kosovolainen poliisi sai surmansa väijytyksessä, minkä jälkeen kosovolaiskylässä lähellä Serbian rajaa käytiin piiritystaistelu aseistautuneen joukon ja Kosovon poliisin välillä. Tunteja kestäneessä piirityksessä kuoli kolme serbialaista asemiestä.

Kosovo on syyttänyt tapahtumasarjasta Serbiaa, joka puolestaan pitää Kosovoa vastuullisena. Pohjois-Kosovossa asuu serbivähemmistö, jota Serbia tukee. Pohjois-Kosovon serbien mukaan heidän edustuksensa albaanienemmistöisen Kosovon hallinnossa on olematon.

Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008.

Lue myös:

    Uusimmat