Tiina auttoi Dubain prinsessa Latifaa: Ystävä yhä mystisesti kateissa – nyt Tiinalle itselleen asetettu Interpolin korkean tason pidätysmääräys

Dubain prinsessan auttajaa Tiina Jauhiaista uhkailtiin vielä Suomessa 2:20

Maaliskuussa 2018 Dubain prinsessa Latifaa pakenemaan auttanut suomalainen Tiina Jauhiainen kertoo, ettei prinsessasta ole edelleenkään havaintoja. Apuun on kutsuttu YK ja kansainvälisiä ihmisoikeusjärjestöjä.

Suomalainen Tiina Jauhiainen vastaa puhelimeen hiukan epäillen.

– Odota, pitää tarkistaa asianajajalta, kuinka paljon saan tämänhetkisestä tilanteesta kertoa, hän toteaa haastattelupyynnöstä.

Maaliskuussa Dubain prinsessa Latifaa pakomatkalla auttanut Jauhiainen kertoo kaiken olevan edelleen hyvin sekaisin.

Kansainvälistäkin mediahuomiota saanut tapaus on monen valtion välinen sotku, johon ei ole vieläkään saatu ratkaisua. Jauhiainen on erityisen varovainen siitä, mitä uskaltaa asiasta nyt sanoa.

Kanteet vireillä Intiassa ja Yhdysvalloissa

Vireillä ovat kanteiden nostamiset sekä Intiassa että Yhdysvalloissa.

Jauhiainen kertoo, että aika prinsessan katoamisen jälkeen on käytetty erilaisten todistusaineistojen keräämiseen oikeuskäsittelyn nopeuttamiseksi.

– YK:n tahdonvastaisten katoamisten työryhmä on ottanut asian käsiteltäväkseen ja he ovat ottaneet yhteyttä sekä Intiaan että Arabiemiraatteihin. Syyskuussa saamme tietää YK:n jatkotoimenpiteistä Latifan tapauksen hyväksi, Jauhiainen toteaa.

Viimeisin havainto maaliskuulta

Viimeksi Jauhiainen on nähnyt ystävänsä Dubain prinsessa Sheika Latifa Al Maktoumin neljäs maaliskuuta, kun pakomatkalla ollutta naista tulivat hakemaan sekä Intian että Arabiemiraattien aseistetut viranomaiset.

Tämän jälkeen prinsessasta ei ole kuulunut mitään.

– Moni epäilee, onko hän enää edes elossa, mutta itse uskon, että hän on vangittuna jossain päin Arabiemiraatteja, Jauhiainen toteaa.

Suomalainen uskoo saavansa ainakin joihinkin kysymyksiin vastauksen viimeistään oikeuskäsittelyn aikana.

Sitä ennen ei auta kuin odottaa paikallaan. 

Interpolin pidätysmääräys voimassa

Jauhiaisen paikallaan olosta huolehtivat Arabiemiraattien viranomaiset omakätisesti.

Nainen kertoo, että hänet on ilmoitettu Interpolin punaisen määräyksen listalle maan viranomaisten toimesta. Kyseessä on Interpolin vakavimman tason etsintäkuulutus, joka voi johtaa pidätykseen heti lentokentällä.

– Yritin aiemmin hankkia viisumia Australiaan, josta minulle kerrottiin, että Arabiemiraatit ovat merkanneet minut rikolliseksi.

Ilmoituksen jälkeen Jauhiainen on pyrkinyt purkamaan Interpolin merkintää.

Siihen menee kuitenkin Jauhiaisen asianajajan mukaan vähintään kolmesta yhdeksään kuukautta, sillä suomalaisen on toimitettava Interpolille suuri määrä todistusaineistoa tukemaan syyttömyyttään.

Isossa-Britanniassa ei välitetä Interpolista

Yllättäen Interpolin punaisesta merkinnästä ei kuitenkaan ole välitetty Isossa-Britanniassa.

Jauhiainen matkustaa siis Englannin ja Suomen välillä yrittäen hoitaa kaikkea aina haastatteluista kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen kanssa toimimiseen ja todisteiden keräämiseen asti.

– Arabiemiraatteihin en voi koskaan enää palata, enkä kyllä usko, että olisi kovin järkevä päätös sinne edes yrittää takaisin, hän naurahtaa.

Toivoa on yhä, eikä mikään kaduta

Matka prinsessa Latifan katoamisen jälkeen on ollut kaikille osapuolille pitkä ja raskas. Välillä tarvotaan juoksuhiekassa, mutta Jauhiaista ei kaduta mikään.

– Pakomatkalle lähtö ei kaduta minua, mutta välillä mietin, että mitä olisin voinut tehdä eri tavalla. Toisaalta spekuloiminen ei auta enää, hän toteaa.

Toiveita prinsessan löytymiselle on yhä.

– Uskon, että YK:n ja kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen painostuksella asia etenee johonkin suuntaan, kyseessä on kuitenkin kaksi YK:n jäsenmaata. Joku vastaus on saatava siihen, missä Latifa on.

Lue myös:

    Uusimmat