Tieteen ja historian syleilyssä

Paula Havaste popularisoi tiedettä sekä työssään tiedekeskus Heurekan ohjelmapäällikkönä että kirjailijana.

Tutkijataustaiselle ihmiselle tiedekeskus työpaikkana on innostava ympäristö.

− Saan työskennellä hauskojen ja innovatiivisten työkavereiden kanssa. Jos päivä alkaa tökkiä, ei tarvitse kuin mennä kerros alemmas ja katsoa lasten menoa, Havaste sanoo.

Juuri nyt Heureka suorastaan kuhisee lapsia, kun luokkaretkeläiset ovat vallanneet tiedekeskuksen. Nähtävää Heurekassa riittää kaiken ikäisille.

− Studio55:läisille suosittelisin esimerkiksi Tiede muuttaa maailmaa -näyttelyä. Siihen on koottu tieteenaloja, joiden avulla arkemme on saatu sujumaan paremmin.

− Jos pitää dekkareista ja C.S.I:n tyylisistä rikossarjoista, kannattaa tutustua Murha Heurekassa -näyttelyyn. Kyseessä on salapoliisitarina, jonka yleisö saa ratkaista. Itse keksin heti, kuka on murhaaja, mutta se ei vielä riitä. Tarvitaan myös todisteita!

Uutuuskirja puhuttavasta aiheesta

Havaste työskentelee leipätyönsä ohella kirjailijana. Ohjelmapäällikön kynästä on syntynyt sekä lastenkirjoja että romaaneja, jotka pureutuvat Suomen kansanperinteeseen pieniä yksityiskohtia myöten.

− En osaa kirjoittaa muulla tavoin. Tutkijataustasta jäi päälle lähdemateriaalien tarkkaavainen tutkiskelu. Se on mukavaa hommaa, etenkin nyt, kun lähdemateriaalia ei tarvitse enää dokumentoida.

Uusimman romaanin lopullinen versio lähti vastikään kustantajalle tarkastettavaksi. Teoksen on määrä ilmestyä elokuussa. Tällä kertaa Havaste tarkastelee Suomen lähihistoriaa.

− Tapahtumat käynnistyvät vuoden 1944 helmi-maaliskuusta, jatkosodan ajasta. Aihe on hieman vaarallinen, sillä kaikilla on siitä muistoja tai mielipide, ja ne käyvät usein ristiin. Uskon, että teoksesta tulee kommenttia, Havaste pohtii.

Lukiessa oppii huomaamattaan

Havaste onnistuu yhdistämään ihailtavan sujuvasti haastavan leipätyönsä, kirjoittamisen sekä perhe-elämän.

− Työ Heurekassa vaatii usein pitkiä päiviä, mutta vastapainoksi pystyn pitämään vapaata. Silloin aikaa jää kirjoittamiselle. Nautin kirjoittamisprosessista, Havaste toteaa.

Havasteen romaanit ovat saaneet kiitosta muun muassa yksityiskohtien paikkansapitävyydestä, tarkasta ajankuvauksesta sekä hahmojen todentuntuisuudesta.

− Pyrin tekemään tarinat niin, että ihmiset oppivat huomaamattaan lukiessaan jotain uutta. Suomalaiset pitävät siitä, että kirjoihin on sisällytetty tietoa.

Lastenkirjat tuovat vastapainoa tarkkaa taustatyötä vaativiin romaaneihin. Havaste tuumaa uuden romaanin valmistumisen kynnyksellä, että seuraavaksi voisi olla taas mukavaa irrotella lastenkirjan parissa.

Havasteella ja hänen puolisollaan on kolme lasta.

− Teimme puolisoni kanssa kaksi lasten kuvakirjaa yhdessä. Niiden valokuvissa maisema ja lapsi näyttävät kovin tutuilta, mutta en myönnä mitään, kirjailija-ohjelmapäällikkö naureskelee.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat