Tiesitkö? Tästä hikka johtuu!

Hikka on monelle tuttu vaiva, mutta mistä se johtuu? AVA otti selvää!

Arkisia rutiinejamme häiritsee välillä huvittava hikka, joka on pahimmillaan kiusallinen vaiva. Tiesitkö näitä yllättäviä faktoja hikasta?

Mikä hikka on?

Hikka eli nikotus tarkoittaa äkillistä sisäänhengitystä, jota ei pysty kontrolloimaan. Hikka johtuu siitä, että pallea supistelee. Samaan tapaan kuin pallea hengityslihaksena toimiessaan supistuu, myös hikka saa alkunsa. Nikotuksen aikana pallea supistelee kuitenkin huomattavasti tavallista nopeammin. Hikalle tyypillinen ääni syntyy siitä, kun äänihuulet sulkeutuvat.

Nikotus on hyvin tyypillinen vaiva ja hikasta voivat kärsiä jopa kohdussa olevat sikiöt. Tavallisesti hikkakohtaus kestää parista minuutista muutamaan tuntiin. Myös useat muut nisäkkäät kärsivät nikotuksesta. Muun muassa koirilla ja kissoilla esiintyy hikkaa.

Hikka on lääketieteelle tietyllä tapaa mysteeri, sillä hikalla ei olla havaittu olevan mitään hyötyä ihmiselle. Joidenkin arvioiden mukaan hikka saattaa olla peräisin sellaisesta evoluution vaiheesta, jolloin vedestä siirryttiin kuivalle maalle. Tälle selitykselle ei kuitenkaan olla saatu täysin vedenpitäviä todisteita.

Mistä hikka tulee?

Hikan voi laukaista ruokatorveen tai mahalaukkuun kohdistuva ärsytys. Hikan voi laukaista siten ruuan liian nopea hotkiminen, erityisen kuuma tai tulinen ruoka, kylmän juoman ja kuuman ruuan yhdistelmä, nauru, yskä tai alkoholin juominen. Myös palleahermon puristaminen voi aiheuttaa hikkaa. Joissain tapauksissa hikan syyksi on todettu myös syöpä.

Kuinka hikasta pääsee eroon?

Tunnetusti hikka lähtee säikäyttämällä, pidättämällä hengitystä tai juomalla vettä. Olemassa on paljon muitakin keinoja, joilla ihmiset uskovat selättävänsä hikan. Imeväisikäisillä nikotus keskeytyy usein heti kun imemisrefleksi laukeaa. Nikottelun lopettamiseen tähtääville keinoille yhteistä on se, että huomio pyritään kiinnittämään pois vaivasta. Hikan lopettamiseen ei kuitenkaan olla keksitty tieteen puolella aukotonta ratkaisua.

Hikka voi kuitenkin myös pitkittyä. Jossain tapauksissa hikka ei nimittäin ota loppuessaan. Jos vaiva pitkittyy, voidaan hikka pyrkiä selättämään lääkehoidolla. Kun nikottelu on kestänyt yhtäjaksoisesti kaksi vuorokautta, voidaan puhua pitkittyneestä hikasta.

Miten sinä saat hikan loppumaan? Kommentoi alle!


Lue myös:


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähteet: Terveyskirjasto, Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat