Tiesitkö tämän suomalaisista kananpojista?

Suomalaiset kananpojat ovat maailman terveimpiä. Ulkomaihin verrattuna terveystilanteemme ja lääkintäohjelmamme ovat ainutlaatuisia. Valittuasi kotimaisen broilertuotteen voit luottaa sen laatuun ja tiedät, että tuotteen takana on vastuullisesti toimiva tuotantoketju.

Suomessa kananpoikien kasvatuksen koko ketju on sitoutunut kansalliseen laatujärjestelmään, eli niin sanottuun Hyvään tuotantotapaan. Tämä tarkoittaa sitä, että tiloilla asiat hoidetaan viimeisen päälle kunnolla ja vastuullisuuden periaatteita noudattaen.

Viisi asiaa, joita et ehkä vielä tiennyt Kariniemen kananpojista ja niiden terveydestä

• Kotitilojen kananpojat ovat hyvinvoivia, monilla eri mittareilla mitattuna. Yksi tärkeimmistä mittareista on terveys.

• Tuotantopolven linnut eivät tarvitse lainkaan rokotteita, toisin kuin muualla maailmassa.

• Kananpojille ei myöskään anneta rutiininomaisesti ennaltaehkäisevää antibioottilääkitystä.

• Kanapojille ei syötetä minkäänlaisia kasvunedistäjiä eikä hormoneja.

• Suomessa on kansallinen salmonellaohjelma, johon Kariniemen kotitilatkin kuuluvat. Ohjelma on poikkeuksellinen maailmassa.

Viisi asiaa, joita et ehkä vielä tiennyt Kariniemen kotitilojen ympäristöasioista

• Monilla kotitiloilla kanaloiden lämmitys tuotetaan jo 100 %:sti uusiutuvilla kotimaisilla energialähteillä, kuten turpeella tai pelleteillä.

• Usealla kotitilalla on käytössä tuulivoimaa.

• Kananpojan hiilijalanjälki on suhteellisen pieni verrattuna muihin tuotantoeläimiin johtuen mm. siitä, että lintu pystyy hyödyntämään syömänsä rehun tehokkaasti. Suurimman osan kananpojan hiiiljalanjäljestä muodostaa rehuntuotanto.

• Keskittämällä sopimuskasvatusta tietylle alueelle saadaan niin eläinten kuin rehujen kuljetusmatkat minimoitua, jolloin kuljetusten kokonaisympäristökuormitus pysyy pienenä.

• Kariniemen kotitiloilla käytetään paljon oman pellon viljaa kananpoikien rehun osana. Tällä saavutetaan monia lähiruoan etuja, kuten säästetään energiaa kuljetusten ja rehunjalostusprosessien vähentyessä. Näin pystytään myös hyödyntämään viljelyksille kasvatuksen yhteydessä syntyvä lanta.

Ensisijaisen tärkeää on myös huomioida se, että itse kotona hyödyntää ostamansa ruoan 100 %:sti. Näin pystyt parantamaan tuotteen kokonaishiilijalanjälkeä huomattavasti.

Valmistamalla Kariniemen kananpojasta herkullisia aterioita varmistat, että koko kattila tulee syötyä tyhjäksi, eikä mitään mene hukkaan!

Kana-mozzarellaleivät

Monien suosikit kananpoika, tomaatti ja mozzarella herkullisen lämpimän leivän muodossa.

1 pkt (250 g) Kariniemen Kananpojan paistetut sisäfileet
8 siivua paahtoleipää
2 palloa mozzarella- juustoa
2 tomaattia
1 ruukku tuoretta basilikaa
3 rkl pinjansiemeniä
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
1 ruukku rucolasalaattia

Leikkaa mozzarella siivuiksi. Siivuta tomaatti ja hienonna basilika.

Laita neljän leivän päälle tomaattia, kananpoikaa, mozzarellaa ja basilikaa. Ripottele päälle pinjansiemeniä sekä loraus oliiviöljyä. Laita toinen leipä päälle ja paina tiukasti kiinni.

Paahda leivät vohveliraudalla tai pannulla. Leikkaa kolmioksi ja tarjoile rucola-salaatin kanssa.

Ranskalainen kanapata

Kananpojan palapaistista valmistuu helposti hauduttamalle herkullinen ranskalainen pataruoka.

800 g Kariniemen Kananpojan palapaisti
4 porkkanaa
4 naurista
2 palsternakkaa
1 pala valkokaalia
1 l mietoa kanalientä tai vettä
3 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl rypsiöljyä
suolaa ja valkopippuria

Kuutio kasvikset ja suikaloi valkokaali. Kuumenna tilkka öljyä syvässä kattilassa ja paista siinä lihat. Lisää mukaan porkkanat, nauriit ja palsternakka sekä kaali. Lisää mukaan nesta ja mausteet.

Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin 35 minuuttia.

Lisää lopuksi mukaan persilja ja mausta keitto suolalla ja pippurilla.

Lisätietoja Kariniemen vastuullisuusohjelmasta: www.kariniemen.fi

Artikkelin tarjoaa: Kariniemen kotitila

Artikkelin tarjoaa:
Kariniemen kotitila

Lue myös:

    Uusimmat