Tiesitkö? Tämä arkipäiväinen esine voi pilata ihmissuhteesi!

Uusi tutkimus on osoittanut, että tämän jokapäiväisen esineen liikakäyttö voi aiheuttaa sen, etteivät ystäväsi, perheesi tai kumppanisi viihdy enää seurassasi.

Essexin yliopistossa tehdyt tutkimukset osoittavat, että liiallinen kännykänkäyttö voi huonontaa ihmissuhteita. Tutkijat esittävät, että vähempikin puhelimen käyttö, jo pelkkä sen läsnäolo, voi aiheuttaa ongelmia.

Kahdessa tutkimuksessa kävi ilmi, että ihminen suhtautuu vähemmän positiivisesti sellaista henkilöä kohtaan, jolla on kännykkä esillä keskustelun aikana. Merkityksetöntäkin puhelimen käsittelyä tai edes sen jättämistä näkösälle – esimerkiksi romanttisella illallisella tai lounaalla ystävien kanssa – voidaan katsoa sosiaalisesti hyvin huonona asiana.

Psykologi ja tutkimusta johtanut Andrew Przybylski uskoo kännykän näkyvillä pitämisen tuovan mieleen ajatuksia laajemmasta sosiaalisesta verkostosta ja vie empatia ja ymmärrystä kasvotusten käytävästä keskustelusta.

– Molemmissa tutkimuksissa löysimme todisteita siitä, että kännykän käytöllä voi olla negatiivisia vaikutuksia läheisyyteen, yhteyteen ja keskustelun laatuun. Matkapuhelimen läheisyys saattaa suunnata yksilön ajatukset muihin ihmisiin ja tapahtumiin nykyhetkessä tapahtuvan keskustelun ulkopuolella. He ohjaavat huomionsa nykyhetken tapahtumasta pois keskittyäkseen suureen määrään muita asioita ja kiinnostuksen kohteita, Przybylski sanoo.

Ensimmäisessä tutkimuksessa 37 ennestään toisilleen tuntematonta henkilöä kertoivat toisilleen kymmenen minuuttia jännittävimmästä itselleen kuukauden sisään tapahtuneesta asiasta. Puolet heistä oli asettanut kännykän pöydälle. Tutkimuksen jälkeen osallistujat vastasivat muutamiin psykologisiin kysymyksiin ja selvisi, että osallistujat ajattelivat negatiivisemmin ihmisestä, jolla oli ollut kännykkä pöydällä keskustelun ajan.

Toisessa tutkimuksessa 34 ihmisen oli keskusteltava jostain viime vuonna itselleen tapahtuneesta merkittävästä asiasta. Jälleen kerran puolet heistä piti kännykkää pöydällä ja loput pitivät pöydällä muistikirjaa. He, jotka juttelivat muistikirjaa pöydällä pitävien kanssa, kokivat olonsa läheisemmäksi keskustelukumppaninsa kanssa kuin he, joiden seuralaisella oli kännykkä pöydällä.

"Nämä tutkimukset todistavat sen, että kännykän läheisyys voi häiritä ihmissuhteita, etenkin silloin, kun yksilöt ovat keskustelemassa henkilökohtaisesti tärkeistä asioista", tutkijat kirjoittavat Journal of Social and Personal Relationships -lehdessä.

Tykkää AVAsta Facebookissa!


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja