THL tyrmää: Halpa kalja ei ole mikään veroratkaisu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ei ymmärretä Pellervon taloustutkimuksen tekemää alkoholiveroselvitystä. PTT:n mukaan meillä väkevää viinaa saa liian halvalla, mikä johtuu liian pienestä verosta.

Sen sijaan olutta verotetaan PTT:n mukaan liian kireästi.

THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mukaan alkoholin verotus on Suomessa melko tasapainoinen.

– Meillä alkoholivero on suhteellisen korkea haittojen vähentämiseksi. Lisäksi valtio saa siitä erittäin hyvää tuloa, Puska sanoo.

Selvityksessään PTT kutsuu suomalaista alkoholiveroa "kummajaiseksi".

– Ei se mikään kummajainen ole. Pohjoismaissa, Englannissa ja Irlannissa on melko tiukka alkoholipolitiikka, jonka osana alkoholia verotetaan reippaasti. Eri alkoholilaatuja verotetaan mielestäni tasapainoisesti, Puska vastaa.

Olut alkoholisoi nuoret

Pellervon taloustutkimuksen mukaan suomalaisia pitäisi ohjata mietojen alkoholijuomien pariin.

– Suomessa kulutetaan paljon viinoja. Jos haluamme ehkäistä akuutteja haittoja, kannattaa veronkorotukset kohdistaa väkeviin alkoholijuomiin ja ohjata ihmisiä mietoihin juomiin, sanoo PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm.

Puska näkee kuitenkin, että todellinen ongelma piilee suomalaisten juomistavoissa - enemmänkin juoman määrässä kuin laadussa. Puskan mukaan noin puolet suomalaisten saamasta alkoholista tulee tänä päivänä oluesta.

– Alkoholin kulutus on jopa nelinkertaistunut viimeisten neljän vuosikymmenen aikana ja haitat ovat lisääntyneet. Oluesta alkoholisoidutaan yhä useammin, varsinkin nuoret. Olut-kysymys onkin meidän alkoholipolitiikkamme keskeisiä asioita.

THL:n mukaan alkoholin aiheuttamat kansantaloudelliset ja kansanterveydelliset haitat ovat hyvin suuria.

– On selvää, että eri alkoholilaatujen vaikutuksissa on jonkin verran eroa, mutta suurin osa alkoholin terveysongelmista on kroonisia. Meillä on vuodessa yli tuhat maksakirroosikuolemaa. Se johtuu pelkästään etanolista, ei sillä laadulla ole merkitystä, Puska toteaa.

"Panimoteollisuuden ääni paistaa"

Puska ehdottaa ratkaisuksi monen asiantuntijan tavoin sitä, että alkoholin saatavuus ja hinta otetaan käsittelyyn.

– Hintaa säädellään verotuksella, ja me toivomme, että tasapainoisia ja kohtuullisia veronkorotuksia jatkettaisiin. Oluen suhteen veron osuus on selvästi pienempi kuin viinoilla, mutta olutta myydään nykyään kaupoissa ja kioskeissa ja huoltoasemilla erittäin suuria määriä, Puska sanoo.

– Ruotsin mallin mukaan kaupoissa vähittäismyynnissä olevan oluen alkoholipitoisuuden ylärajaa alennettaisiin. Ihmiset saisivat kaupasta edelleen saunakaljansa, mutta jos mieli tekisi väkevämpää olutta, sitä täytyisi hakea Alkosta.

Puskan mukaan Pellervon taloustutkimuksen alkoholiveroselvityksestä paistaa Panimoteollisuuden ääni.

– Alkoholibisneksessä oluen osuus on aivan ylivoimainen ja se näkyy aktiivisena lobbauksena näissä asioissa. PTT:n tiedotteessa on kohta, jossa sanotaan, että suomalaisten alkoholiongelmien vähentämiseksi pitäisi oluen verotusta keventää. Uskoisin, että aika moni suomalainen, joka näkee tilanteen tuolla kentällä, olutbaareissa, ihmettelee, miten suomalaisten alkoholiongelma ratkeaisi oluen hintaa laskemalla.

Lue myös:

    Uusimmat