PTT: Suomen alkoholiverotus metsässä - kirkas viina liian halpaa

Pellervon taloustutkimuksen mukaan Suomen alkoholiverorakenne on eurooppalaisittain kummajainen. Pellervon mukaan meillä väkevää viinaa saa liian halvalla, mikä johtaa monenlaisiin ongelmiin.

PTT:n laskelmien mukaan tällä hetkellä viinat ovat absoluuttialkoholin (100 prosenttia alkoholia) hinnalta kaikkein halvimpia alkoholijuomia. Vielä 1990-luvun alussa halvinta absoluuttialkoholihinnaltaan oli III-olut.

PTT:n mukaan Suomessa viinat ovat aliverotettuja, sen sijaan miedot alkoholijuomat kuten oluet ovat yliverotettuja.

– Suomessa olutta verotetaan Euroopan mittakaavassa suhteellisen ankarasti, mutta väkeviä juomia suhteellisesti kevyemmin kuin muissa maissa, kertoo Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm.

– Valtion taloudellista tilannetta kun katsoo, ratkaisu voisi olla se, että mietojen juomien vero pidetään ennallaan ja painopiste tulevissa korotuksissa on viinat, väkevät juomat ja myös viinit.

Akuutit haitat ehkäistävissä

Holm korostaa, että alkoholi aiheuttaa kansanterveydellisesti kahdenlaisia haittoja: kroonisia eli terveydellisiä sekä akuutteja haittoja. Holmin mukaan erityisesti akuutit haitat, kuten törkeät rattijuopumukset, tapaturmat, ja väkivalta, ovat riippuvaisia siitä, kuinka väkevässä muodossa alkoholia kulutetaan.

– Suomessa kulutetaan paljon viinoja. Jos haluamme ehkäistä akuutteja haittoja, kannattaa veronkorotukset kohdistaa väkeviin alkoholijuomiin ja ohjata ihmisiä mietoihin juomiin. Akuutit haitat kohdistuvat usein myös sivullisiin, viattomiin osapuoliin. Tähän pitäisi suomalaisessa keskustelussa pureutua enemmänkin, Holm sanoo.

Hän painottaa, että jos mietojen alkoholijuomien kulutus kasvaa Suomessa, on sekin kansanterveydellisesti haitallista.

– Mutta vielä haitallisempaa on se, jos viinojen kulutus kasvaa.

Ruotsissa kannustetaan olueen

Suomen lisäksi vain Italiassa ja Iso-Britanniassa viinoja verotetaan noin 1,4-kertaisesti olueen verrattuna. Muissa Euroopan maissa verotus on ainakin kaksinkertainen.

– Suomessa viinoja verotetaan huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Oluen verotus on taas Ruotsissa keveämpää. Ruotsissa siis kannustetaan oluen kulutukseen viinojen kustannuksella.

Pellervon taloustutkimus järjesti aiheesta tänään keskustelutilaisuuden, jossa nostettiin esille myös syitä suomalaisen alkoholipolitiikan taustalta. Yksi syy "kummalliseen verotukseen" on kansanterveydellisten syiden painottaminen - Suomessa halutaan ehkäistä kroonisia haittoja akuutteja haittoja enemmän.

– Keskustelussa nousi esille myös se ajatus, että kun oluiden ja mietojen viinien kulutus on viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti, niin nyt halutaan ehkäistä näiden juomien kulutusta. Myös se, että korkeilla hinnoilla ehkäistään mietojen alkoholijuomien käyttöä nuorten keskuudessa ja sitä kautta ns. porttiteorian mukaan myös väkevien juomien käyttöä myöhemmin elämässä. Näiden ajatusten perustelu tosin ontuu mielestäni, Holm sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat